Uoči sjednice

Rezolucija o BHRT-u: Odobriti pristup transakcijskim računima

Rezolucijom se nalaže Poreznoj upravi Federacije BiH, kroz smjernice za rad i postupanje, a u vezi pitanja ove Rezolucije, da se omogući nesmetan rad i pristup transakcijskim računima Radio-televiziji BiH.
Vijesti / Politika | 27. 03. 2022. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo (SBB) i Irfan Čengić (SDP) predložili su za sutrašnju sjednicu Rezoluciju o javnom interesu funkcioniranja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine - BHRT.

''Navedenom Rezolucijom se nalaže Poreznoj upravi Federacije BiH, kroz smjernice za rad i postupanje, a u vezi pitanja ove Rezolucije, da se omogući nesmetan rad i pristup transakcijskim računima Radio-televiziji BiH jer je to od javnog interesa za građane BiH.

I to sve do konačnog okončanja spora sa Radio-televizijom Republike Srpske koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu BiH i od 2017. godine taksu ne uplaćuje BHRT-u skladu sa zakonom, te sve dok Vijeće ministara BiH ne osigura dosljednu primjenu Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BHRT'', priopćio je zastupnik Irfan Čengić. 

Zastupnici Prašović-Gadžo i Čengić pozivaju Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH da osiguraju dosljednu primjenu Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BiH BHRT, kao i OHR i i međunarodnu zajednicu da ispunjavaju svoje obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u dijelu koji se odnosi na sadržaj i ove Rezolucije, te da osiguraju programe podrške razvoja javnog Radio-televizijskog servisa BiH - BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close