Mišljenje s rezervom

Revizija: Što je Vlada radila

Vlada nije izvršila izmjene akta koji regulira upotrebu mobilnih telefona u dijelu naplate prekoračenja…
Vijesti / Politika | 14. 09. 2022. u 14:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tekući transferi Vlade u iznosu od 2.446.439 KM, Ministarstva gospodarstva u iznosu od 720.601 KM, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša u iznosu od 90.000 KM, Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u iznosu od 88.575 KM i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta u iznosu od 85.000 KM nisu realizirani na transparentan način i uz primjenu jasnih i mjerljivih kriterija. Zbog navedenog ne Ured za reviziju institucija u FBiH možemo potvrditi da je zadovoljeno načelo transparentnosti definirano Zakonom o proračunima u FBiH'' navodi se u Izvješću o financijskoj reviziji Županije Zapadnohercegovačke za 2021. godinu.

Prioriteti

Navodi se i kako se Županija ''nije pridržavala prioriteta u izvršavanju proračuna s obzirom na to da obveze po kreditu III Stand-by aranžmana u iznosu od 2.400.000 KM nije izmirivala, iako su one Zakonom o izvršavanju proračuna za 2021. godinu definirane kao prioritetne u odnosu na ostale obveze''.

Revizori su utvrdili da je ''neraspoređeni višak rashoda nad prihodima podcijenjen za 8.407.105 KM s obzirom na to da su obveze za doprinose za zdravstveno osiguranje u iznosu od 6.491.287 KM i obveze za osiguranje od nezaposlenosti u iznosu od 1.623.923 KM iskazane na izvanbilančnim pozicijama, a obveze za subvencije pripravničkog staža u iznosu od 291.895 KM na poziciji razgraničenih rashoda, a ne na pozicijama rashoda i obveza u bilančnoj evidenciji, što nije sukladno odredbama Zakona o proračunima u FBiH.

Kredit

Dodaje se i kako ''nije izvršeno usuglašavanje stanja obveza po kreditu Vlade Republike Koreje za Projekt „Modernizacija bolnica“ uslijed promjene tečaja valute, zbog čega su one manje iskazane za 2.104.230 KM, a dio dugoročnih obveza za koje su zaključeni ugovori o reprogramu u iznosu od 1.440.484 KM iskazan je u okviru tekućih obveza prema dobavljačima''.

Revizori navode da ni ocjenjivanje državnih službenika i namještenika za 2021. godinu nije izvršeno kod svih proračunskih korisnika, iako je to obveza utvrđena Zakonom o državnim službenicima u tijelima državne službe u Županiji11 i Zakonom o namještenicima u tijelima državne službe u Županiji.

Revizori navode i kako im nije prezentirana evidencija sa propisanim podacima o početku rada, završetku rada, vremenu i satima zastoja, prekida rada i slično, zbog čega konstatiramo da se kod uzorkom obuhvaćenih proračunskih korisnika prve razine evidencija o radnom vremenu ne vodi sukladno Pravilniku o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima i drugim licima angažiranim na radu.

Novac

''Vlada nije izvršila izmjene akta koji regulira upotrebu mobilnih telefona u dijelu naplate prekoračenja, niti je donijela akt kojim se regulira pravo, način i kontrola korištenja sredstava reprezentacije. Ministarstvo financija nije donijelo akt o otvaranju posebnih transakcijskih računa, načinu planiranja, prikupljanja, evidentiranja i raspolaganja sredstvima s posebnih namjenskih računa otvorenih kao podračuna u okviru Jedinstvenog računa Riznice, a ni proračunski korisnici nisu donijeli akt kojim se utvrđuje način i kontrola korištenja službenih vozila, sukladno Odluci Vlade o korištenju službenih vozila'', navode, između ostalog revizori koji su utvrdili da ''prilikom pripreme, izrade i izvršavanja Proračuna za 2021. godinu nisu dosljedno primijenjene odredbe Zakona o proračunima u FBiH i Zakona o izvršavanju proračuna za 2021. godinu''.

Kopirati
Drag cursor here to close