Revizija

Služba za zapošljavanje HNŽ-a nema dokumente za pet poslovnih prostora

Naknade po osnovu rada zaposlenima za regres i vjerske i državne praznike isplaćene su iznad zakonski propisanog neoporezivog iznosa…
Gospodarstvo / Posao | 14. 09. 2022. u 14:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu za pet poslovnih prostora koje koristi i koji su evidentirani u poslovnim knjigama u okviru građevinskih objekata na 31.12.2021. godine, ukupne sadašnje vrijednosti 431.749 KM, kao ni za poslovni prostor evidentiran na sredstvima van upotrebe, koji ne koristi, sadašnje vrijednosti u iznosu od 568.910 KM'', navodi se u Izvještaju o financijskoj reviziji Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije za 2021. godinu.

Naknade zaposlenima

Iako su revizori naveli kako su aktivnosti, financijske transakcije i informacije Službe za 2021. godinu u skladu, u svim materijalnim aspektima, sa zakonima i drugim propisima koji su definirani kao kriteriji za danu reviziju, postoje i neke nepravilnosti.

Naime, naknade po osnovu rada zaposlenima za regres (74.799 KM) i vjerske i državne praznike (86.500 KM) isplaćene su iznad zakonski propisanog neoporezivog iznosa na koji su obračunati i isplaćeni puni porezi i doprinosi.

''S obzirom na to da se Služba financira najvećim dijelom iz uplate doprinosa za zapošljavanje, smatramo da njihova isplata u navedenim iznosima nije primjerena'', naveli su revizori.

Konstatirali su ''da naknade članovima komisija koji su zaposlenici nisu imale tretman prihoda od nesamostalne djelatnosti, što nije u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak, Zakonom o doprinosima i Pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate doprinosa, zbog čega nisu obračunati i uplaćeni propisani porezi i doprinosi''.

Sufinanciranje zapošljavanja

Iz prezentirane dokumentacije revizori su utvrdili da su Program sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca za 2020. i Program sufinanciranja zapošljavanja i Ured za reviziju institucija u FBiH samozapošljavanja djece ratnih vojnih invalida za 2020. doneseni u svibnju 2020. godine, te da su sporazumi potpisani u srpnju i kolovozu, kao i da su javni pozivi za prijavu poslodavaca objavljeni 31. 8. 2020. godine.

Također, Projekat sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca za 2021. i Projekt sufinanciranja zapošljavanja djece ratnih vojnih invalida za 2021. doneseni su lipnju 2021. godine. Sporazumi po ovim projektima potpisani su u rujnu, a javni pozivi objavljeni 4. 10. 2021. godine.

''Shodno navedenom, konstatirali smo da programi/projekti sufinanciranja zapošljavanja nisu doneseni blagovremeno, kao i da je procedura odabira poslodavaca i zaključivanje ugovora o sufinanciranju okončano tek u studenom i prosincu. Dakle, Projekt sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca nije uključen u plan za 2021. godinu, dok po Projektu sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece ratnih vojnih invalida koji je uključen u plan nije bilo realizacije. Sredstva koja je za realizaciju ovih projekata uplatilo kantonalno Ministarstvo financija u iznosu od 200.000 KM iskazana su na poziciji kratkoročno razgraničenih prihoda++, navedeno je.

Između ostalog, u izvještaju se navodi kako od 29.811 nezaposlenih osoba na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u prosincu 2021. godine njih 5.418 nije imalo plaćeno zdravstveno osiguranje Službe i mogućnost dobivanja zdravstvene legitimacije.

Kopirati
Drag cursor here to close