Mnogobrojni nedostaci

Negativna ocjena revizije Zavodu za javno zdravstvo FBIH zbog cjepiva, plaća...

Revizorski izvještaj je potvrdio i ono što je Transparency International ranije ukazivao, a to je netransparentan proces nabavke cjepiva od kineskih dobavljača.
Vijesti / Politika | 19. 08. 2022. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvješće o finansijskoj reviziji o radu Federalnog zavoda za javno zdravstvo, koje je izradio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi niz nepravilnosti u 2021. godini.

Odnose se na nabavku cjepiva i plaće uposlenika Zavoda.

Značajan broj doniranih doza cjepiva kojima je istekao rok trajanja, nesklapanje ugovora o njihovom uništavanju te činjenica da je Federalna vlada proglasila ugovor s kineskim dobavljačem o nabavci 500 tisuća doza Sinopharm cjepiva tajnim, samo je dio nepravilnosti u radu Federalnog zavoda za javno zdravstvo navedenih u revizorskom izvješću. Ugovor nikako nije mogao biti povjerljiv budući da je riječ o javnim sredstvima.

"Tijekom godine Zavod je putem donacija od zemalja Europske unije i EU4HEALTH Projekta zaprimio 1.521.484 doze cjepiva koje su imale kratak rok upotrebe. Iako je Zavod provodio javne promocije zaštite zdravlja putem cijepljenje protiv COVID-a 19, do okončanja revizije izdvojeno je za uništenje 375.427 doza cjepiva, koje će proizvesti dodatne troškove za Proračun FBiH", stoji u izvješću.

Navedene su nepravilnosti i s nabavkom i plaćanjem cjepiva za redovitu dječju imunizaciju. Revizori smatraju kako potrebne količine nisu sačinjene u skladu s kriterijima te skladištena cjepiva na kraju godine nisu odgovarala stvarnim potrebama.

"Ne možemo potvrditi da su osigurane potrebne količine cjepiva za imunizaciju djece u Federaciji BiH u skladu s Naredbom o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2021. godini. Dobavljač nije u roku isporučio ugovorene doze vakcina DTaP + IPV + Hib. Od ugovorenih 59.000 isporučeno je 16.410 doza. Također, zbog nepoštivanja odredbi zaključenog ugovora, Zavod nije aktivirao bankarske garancije i zaštitne klauzule", navedeno je.

Proces nabavke cjepiva protiv COVIDА-19 trajao je više od tri mjeseca, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama o izuzeću od procesa javnih nabavki, navode revizori.

Nejasno je zašto je to tako jer se u hitnim slučajevima, poput pandemije, treba djelovati i u nekoliko minuta.

"Revizorski izvještaj je potvrdio i ono što je Transparency International ranije ukazivao, a to je netransparentan proces nabavke cjepiva od kineskih dobavljača. Čak smo se, zbog nepostupanja samog Zavoda, obraćali upravnoj inspekciji po ovom pitanju, s obzirom na to da nisu dalje postupali ni po žalbama, ni po čemu, prebacivali su nas između Vlade i Zavoda", kaže za BHRT izvršna direktorica u Transparency International BiH Ivana Korajlić.

Revizori su se referirali i na odluku uvećanja osnovnog koeficijenta za obračun plaća, koju direktor Zavoda nije razmatrao niti je odobrio Upravni odbor.

Navodi se kako većina internih akata Zavoda nije donesena u skladu sa zakonom.

Iz Federalne vlade, Zavoda za javno zdravstvo i Upravnog odbora Zavoda nisu uspjeli htjeli davati izjave, te je za sada nejasno hoće li i u kojoj mjeri uvažiti mišljenja i smjernice iz izvješća.

U konačnici bi se o izvješću trebali očitovati i na Federalnom parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close