Potvrdio Dodik

Republika Srpska tuži Schmidta

Dodik je na Twitter profilu napisao kako “pravni tim već počinje prikupljati dokaze koje će dostaviti uz tužbu”.
Vijesti / Politika | 09. 06. 2022. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik priopćio je da je Republika Srpska angažirala pravni tim da podnese tužbu u Njemačkoj protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta za "lažno predstavljanje i štetno djelovanje u BiH".

Dodik je na Twitter profilu napisao kako “pravni tim već počinje prikupljati dokaze koje će dostaviti uz tužbu”.

Inače, Dodik je jučer izjavio da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt “apsolutno nepostojeća osoba” u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega “treba deportirati iz zemlje” na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

“Dejtonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije je to pokušalo da se nametne kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti”, izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da ponovno zasjeda neka “neformalna grupa koja sebe naziva Vijećem za provođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim priopćenjima pokušavaju nametnuti određena ponašanja”.

“Postavili su pred BiH neriješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala povijest, vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH”, zaključio je Dodik.

Podsjetimo, veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu imenovali su Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini krajem svibnja prošle godine, a nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

Nijemac Christian Schmidt funkciju visokog predstavnika u BiH je preuzeo od Austrijanca Valentina Inzka 2. kolovoza prošle godine. Rusija je uskratila podršku imenovanju Schmidta navodeći da Vijeće sigurnosti UN-a nije ovjerilo njegovu kandidaturu, a pred Vijećem sigurnosti UN-a Rusija i Kina tražili su gašenje OHR-a za što nisu dobili niti jedan glas.

Političari u Republici Srpskoj ne smatraju Christiana Schmidta legitimnim predstavnikom te ga nazivaju “njemačkim diplomatom”. Schmidt je još na početku svog mandata izjavio da je za njegovo imenovanje postojala većina u Vijeću sigurnosti, a nakon što je upotrijebio bonske ovlasti za N1 je izjavio da je imao podršku svih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, izuzev Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close