Povukao vitalni nacionalni interes

Dodik: Schmidta treba deportirati, on je nepostojeća osoba

Dodik je rekao kako RS ne doživljava Veliku Britaniju kao prijatelja.
Vijesti / Politika | 08. 06. 2022. u 16:23 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u srijedu da je sporazum o trgovini i suradnji sa Velikom Britanijom štetan za BiH i da se zbog toga pozvao na vitalni nacionalni interes.

''Imam osjećaj da u podređen položaj stavlja BiH i u tom pogledu, pošto je to drugi put na odlučivanju, ja sam glasao protiv i potegao vitalni nacionalni interes'', rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je pojasnio da će to pitanje biti upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske i da vjeruje kako će ga NSRS odbaciti.

Dodik je rekao kako RS ne doživljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu.

''Zato ne možemo dati suglasnost na taj sporazum'', zaključio je Dodik.

Dodik izjavio je da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt ''apsolutno nepostojeća osoba'' u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega ''treba deportirati iz zemlje'' na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

''Daytonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije se to pokušalo nametnuti kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institucionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti'', izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da ponovno zasjeda neka ''neformalna grupa koja sebe naziva Vijećem za sprovođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim priopćenjima pokušavaju nametnuti određena ponašanja''.

''Postavili su pred BiH nerješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala povijest vidjet će se da su oni bili značajan remetilački čimbenik putu ka stabilnosti u BiH'', zaključio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close