Špirić

Republika Srpska čeka da Bošnjaci "prohodaju"  

Špirić kaže da ništa tako snažno ne određuje budući status Republike Srpske nego izbjegavanje unutarnjeg dogovora i konstantno čekanje.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2023. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je agenciji Srna kako je krajnje vrijeme da se formira Vlada Federacije BiH jer, osim što su probijeni zakonski i ustavni rokovi, ne zna se do kada će imati luksuz da Republika Srpska čeka da Bošnjaci "prohodaju" i konačno zakorače naprijed.

"Procesi na nivou BiH neminovno su usporeni zbog čekanja na novu Vladu FBiH i puni kapacitet njihovog rada. Što je najgore, mnogi su skloni da optuže Republiku Srpsku da je kočničar i remetilački faktor od Daytonskog sporazuma do danas. Pri tome nam pripisuju neki ruski utjecaj. Pa, ne čekamo mi ovdje Ruse da rješavamo procese nego Bošnjake", rekao je Špirić u izjavi Srni.

Kaže kako očekuje da će stranke u FBiH završiti proces formiranja vlasti jer smatra da ništa tako snažno ne određuje budući status Republike Srpske nego izbjegavanje unutarnjeg dogovora i konstantno čekanje.

"Navođene politike su put u nigdje i na to već godinama upozorava predsjednik Milorad Dodik. Nažalost, u FBiH su navikli da očekuju da netko drugi za njih završi posao. Prošla su vremena kada je Republika Srpska bila dežurni krivac. I slijepom je jasno da je Republika Srpska funkcionira odlično i njene institucije rade", zaključio je Špirić.

Naveo je i kako očekuje minimum odgovornosti da se u FBiH riješe unutarnji problemi i da prestanu "da nas vuku unazad".

Podsjećamo, dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo odbija potpisati sastav nove Vlade Federacije BiH. SDA, uz to, priprema i kaznenu prijavu protiv predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara ukoliko ona proslijedi sastav Vlade Zastupničkom domu na usvajanje, a čelnik SDA, Bakir Izetbegović rekao je kako će zbog stavljanja nekadašnjeg prvog obavještajca Mehmeda Osmanagića na crnu listu kao i zbog afere s diplomom njegove supruge, biti još tvrdoglaviji.

Kopirati
Drag cursor here to close