Stranka po stranka

Rekorderi po glavi stanovnika: U BiH je lakše osnovati stranku nego poduzeće

Vijesti / Politika | 11. 04. 2022. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini lakše je osnovati političku partiju nego firmu ili nevladinu organizaciju, izvijestio je BHRT navodeći kako je naša zemlja rekorder u Europi po broju stranaka u odnosu na broj stanovnika.

Naime, prema važećem zakonu u Republici Srpskoj za osnivanje političke stranke potrebno je prikupiti 500 potpisa i uplatiti taksu od 300 maraka. Predlagač izmjena zakona PDP tvrdi da se zbog tako blagih kriterija osniva veliki broj stranaka koje služe za izborni inženjering i jednokratnu upotrebu.

Politički analitičar Velizar Antić kaže da se toliki broj stranaka ne osniva da bi sudjelovali u demokratskom izbornom procesu, već poslužili velikim strankama da kontroliraju biračke odbore.

''Cilj njihovog osnivanja je manipulacija u izbornom procesu da bi dobili što više mjesta u biračkim odborima i onda takve stranke fiktivne prodaju mjesta drugim političkim strankama koje mogu platiti. Veliki broj političkih stranaka je ogroman prostor za manipulaciju'', smatra Antić.

Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom kaže kako je ''sigurno da nije u pitanju politički pluralizam''.

''Ovdje politika kod većine ne kod svih smatra kao jedan vid neborbe za opće dobro, već osobno dobro i dobro užih klijentističkih grupa'', ističe Šehić.

Video: BiH rekorder u Evropi po broju političkih stranaka u odnosu na broj stanovnika

 

Kopirati
Drag cursor here to close