Zastupnički dom

Rebalans proračuna odobren u 2:30 poslije ponoći

Federalna vlada predložila je Parlamentu da rebalansirani ovogodišnji proračun FBiH iznosi ukupno 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 milijuna KM ili 3,1 posto više u odnosu na sadašnji.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2023. u 07:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je noćas na sjednici Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna vlada predložila je Parlamentu da rebalansirani ovogodišnji proračun FBiH iznosi ukupno  6.937.563.355 KM, što je za 211,7 milijuna KM ili 3,1 posto više u odnosu na sadašnji.

Obrazlažući zašto je rebalans predložila po hitnom postupku, Vlada je navela revidirane projekcije makroekonomskih indikatora za 2023. godinu i revidirane projekcije indirektnih poreza, kao i mjere Europske centralne banke u borbi s inflacijom (podizanje referentnih kamatnih stopa) te nemogućnost izvršavanja pojedinih rashoda koji su na osnovu usvojenih amandmana postali sastavni dio važećeg proračuna FBiH za 2023.

U obrazloženju Ministarstva finansija navedeni su ključni razlozi za rebalans a podrazumijevaju otklanjanje tehničkih grešaka na pojedinim ekonomskim kodovima u budžetu i Zakonu o izvršavanju budžeta, nastalih kao posljedica usvojenih amandmana tokom parlamentarne procedure prvobitnog usvajanja budžeta; usvajanje izmjena i dopuna Zakona osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata, kao i Odluke o vanrednom usklađivanju penzija u procentu 3,9, s primjenom od svibnja 2023.

Razlozi su i povećanje iznosa za kamate u otplatama vanjskog duga usljed rasta euribora te potreba za dodatnim novcem u primjeni Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, kao i potrebno povećanje iznosa u Fondu solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

S obzirom na to da je Vlada Federacije BiH na trećoj sjednici 19. svibnja 2023. donijela Odluku o vanrednom usklađivanju mirovina 3,9 posto, počev od isplate svibanjske mirovine, za ovo usklađivanje treba osigurati dodatnih 69,6 milijuna KM u tekućoj fiskalnoj godini, navedeno je između ostalog iz Vlade.

Osim toga, usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji sa djecom došlo je do povećanja osnovice koja se primjenjuje od 1. travnja 2023. godine te je pored planiranih 160 milijuna KM, bilo potrebno osigurati još oko 67 milijuna KM.

Da bi rebalans stupio na snagu, potrebno je da ga odobri i Dom naroda.

Sjednica Zastupničkog doma počela je, 25. listopada iza deset sati, a rebalans proračuna prihvaćen u 2.30 sati, 26. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close