Sjednica

Zastupnički dom Parlamenta FBiH za donošenje zakona o zaštiti žrtava nasilja

Vijesti / Flash | 28. 09. 2023. u 07:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je na sjednici prihvatio većinom glasova predloženi zaključak parlamentarne Komisije za ravnopravnost spolova čiji cilj je da Federacija dobije zakon o zaštiti od nasilja u obitelji a uporedo i odgovarajuće izmjene Krivičnog zakona kao akte koji bi sinhronizirano i efikasno zaštitili žrtve nasilja te pooštrili sankcije za nasilnike.

Zaključkom je zapravo Zastupnički dom podržao već započete aktivnosti Federalne vlade odnosno Ministarstva pravde o formiranju radne grupe za izradu prijedloga zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Istovremeno je sugerirao uporedne aktivnosti na odgovarajućim izmjenama krivičnog zakonodavstva.

Prije ove točke dnevnog reda, Zastupnički dom je usvojio Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Točnije, ovaj akt je usuglašen i stoga može stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama. Usaglašavanje je bilo potrebno jer je u dva parlamentarna doma prihvaćen ranije u tekstovima koji su se razlikovali zbog jednog broja amandmana prihvaćenih u Domu naroda.

Pošto je večeras i Zastupnički dom odobrio te amandmane, Zakon može stupiti na snagu.

Naime, nijedan od federalnih zakona ne može biti operativan dok ga u istim tekstovima ne prihvate oba doma.

Sjednica Zastupnički doma završena je sinoć. Datum naredne će biti poznat naknadno.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije u srijedu je na petoj redovnoj sjednici prihvatio većinom glasova prijedlog odluke o zaduženju Federacije BiH po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat financiranja razvojne politike zdravstvenog sektora.

Da bi stupila na snagu, identičnu odluku treba da odobri i Dom naroda.

Zaduženje Federacije BiH po navedenom sporazumu predviđeno je na 55.380.000 eura, odnosno 60 posto od ukupnog zaduženja Bosne i Hercegovine. Rok otplate kredita predložen je na period od 18 godina, računajući i petogodišnji grace interval. U isplatnom periodu, rate treba namirivati 15. siječnja i 15. srpnja svake godine.

''Sredstva zajma dio su sveukupnog programa reforme u cilju dugoročne finansijske održivosti zdravstvenog sustava u BiH i unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda'',  navedeno je u materijalu koji je povodom prijedloga ove odluke upućen zastupnicima iz Federalne vlade.

Iz opozicijskih klupa je rečeno da time nije dovoljno transparentno objašnjeno za što će konkretno biti upotrijebljen novac od zajma, kao što, prema ovim diskusijama, nije jasna ni opća formulacija o namjeravanoj održivosti zdravstva.

Zastupnica Stranke demokratske akcije Melika Mahmutbegović predložila je da bar dio novca od kredita bude upotrijebljen za lijekove teško oboljelim pacijentima od kojih neki, primorani na liste čekanja, umiru u iščekivanju.

Kopirati
Drag cursor here to close