Iz kućnog pritvora

Na sjednici Zastupničkog doma PFBiH nazoči i zastupnik Salko Zildžić

Sjednici prisustvuje i zastupnik Salko Zildžić kojem je sud u Užicu, Srbija, izrekao jednogodišnju kaznu kućnog pritvora...
Vijesti / Politika | 27. 09. 2023. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela je sjednica Zatsupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, peta redovna u aktualnom mandatu.

Sjednici nazoči i zastupnik Salko Zildžić kojem je sud u Užicu, Srbija, izrekao jednogodišnju kaznu kućnog pritvora jer mu je pronađen pištolj u automobilu prilikom nedavnog prelaska međudržavne granice BiH i Srbije.

Zahtjevan dnevni red

Za ovu sjednicu je najavljena i mogućnost nastavka za sutra zbog zahtjevnog dnevnog reda, prema obavijesti koju je zastupnicima uputila ranije Mirjana Marinković Lepić u ulozi predsjedavajuće Doma.

U međuvremenu je Marinković Lepić podnijela ostavku pa će prema saznanjima agencije Fena, zastupnici danas razmatrati i to pitanje. Njeno obrazloženje je da ostavku podnosi iz zdravstvenih razloga. Ona prisustvuje sjednici danas, ali će zasjedanje voditi dopredsjedavajuća Edina Gabela po ovlašćenju Mirjane Marinković Lepić.

U ranije najavljenom dnevnom redu za ovo zasjedanje je više zakona od kojih su neki upućeni po hitnoj ili skraćenoj proceduri.

Jedan od takvih je Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminisanja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine. Ukratko, taj dio vojnih penzionera bio je diskriminisan i primao manju penziju, ali će ova nepravda biti otklonjena ukoliko Parlament odobri novopredloženi zakon, najavljeno je.

Nije počnio KD po zakonima BiH

Salko Zildžić, zastupnik Stranke demokratske akcije, koji nazoči današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, izjavio je novinarima da prema zakonima Bosne i Hercegovine, on nije počinio krivično djelo iako jeste po zakonima Srbije.

U Bosni i Hercegovini on ima dozvolu za pištolj koji posjeduje.

Sudionik je današnje sjednice u Parlamentu jer izvršava zastupničku dužnost, kazao je.

Zildžiću je sud u Užicu, Srbija, izrekao nedavno jednogodišnju kaznu kućnog pritvora, prema sporazumu o priznanju krivice s njim, a suđeno mu je jer je granična policija našla pištolj u njegovom automobilu prilikom Zildžićevog prelaska međudržavne granice BiH i te zemlje.

Nakon presude, on se u međuvremenu vratio u BiH te novinarima u Parlamentu danas kazao da je prema njemu postupano sasvim korektno u Srbiji. Negirao je da je prilikom rutinske kontrole na granici, policija pronašla kod njega bilo kakvu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne službe BiH.

Lažne medijske informacije

Najavio je da će se posavjetovati s pravnicima u vezi s tim što su pojedini mediji u BiH objavili da mu je nađena legitimacija ove službe, koju inače nikad nije imao, po njegovim riječima. Ta potpuno lažna medijska informacija, kazao je, prouzročila je veliku neugodnost u događaju koji inače nije bio lak ni za njegovu porodicu, posebno ne za maloljetnu djecu mada je ipak sve stoički podneseno.

Jedina legitimacija koju je imao na granici bila je legitimacija Predstavničkog doma, kao i lična karta, odnosno lični dokumenti.

U Srbiju je putovao s namjerom da se vidi s prijateljem i da se tamo kratko zadrži, kazao je, a događaj na granici plod je njegove nesmotrenosti, zbog čega je pištolj bio u automobilu, nesvjesne greške i ničeg drugog, izjavio je.

U vezi s izdržavanjem izrečene kazne, Salko Zildžić kaže da treba sačekati da presuda iz Srbije dođe do službenih adresa u Bosni i Hercegovini. Inače će se on boriti za njegova prava, mogućnosti u ovom slučaju, dodao je.

Ako po zakonima Bosne i Hercegovine bude morao vratiti zastupnički mandat, učinit će to, ali boriće se za ono što su legitimna prava, rekao je Salko Zildžić, član Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close