Spomenik

Dodik o krađi povijesti i noćnom lopovluku

Vijesti / Politika | 30. 08. 2023. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je postavljanje spomenika u Sarajevu kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću ''krađa srpskog povijesnog identiteta''.

Foto: Fokus.ba / Spomenik kralju Tvrtku u Sarajevu

"Kada netko nešto radi noću, onda to liči na lopovluk. Ovo pokazuje kolika je njihova nemoć. Tvrtko je bio pripadnik loze Nemanjića i imenovan je u skladu s tim, ustoličen u manastiru Mileševa koji i sada postoji", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Rekao je ''da u vrijeme Tvrtka nije bilo muslimana na prostoru BiH, nego su postojali Srbi''.

"Bosna je tada bila dio pojma koji se odnosi na daleko manju teritoriju nego što je danas BiH. Tvrtko je bio kralj Srba, a indikativno je da članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nisu donijeli odluku o spomeniku i riječ je o političkoj provokaciji", naglasio je Dodik.

Poručio je kako ''BiH ne postoji 1.000 godina, nego od Daytonskog mirovnog sporazuma uz ogromne napore SAD i Velike Britanije da bude održana''.

Pročitajte još

Istodobno, Dodik je rekao kako Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ima pravo na organiziranje mirnog skupa u petak, 1. rujna, ispred zgrade Tužiteljstva BiH.

Dodik je napomenuo da je okupljanje organiziralo Udruženje mimo Ureda predsjednika Srpske, te izrazio podršku za tu inicijativu.

"Podržavam njihovo pravo za organizaciju takvih skupova, imaju pravo da se iskažu", izjavio je Dodik dodavši kako vlasti trebaju odobriti okupljanje, te poduzeti mjere kako bi se jamčila sigurnost sudionika.

"Ne znam da li će kantonalne vlasti dati odobrenje ili neće, ako daju onda snose odgovornost za sigurnost sudionika, a ako ne daju onda nam šalju poruku da neki mogu, a neki ne mogu da prosvjeduju pred institucijama", naveo je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close