I to 20 posto

Ministarstvo stalo u obranu Turković: Ministrica nije potrošila nego uštedjela

"Tijekom mandata ministrice Turković nije kupljeno nijedno novo vozilo za Ministarstvo vanjskih poslova, veleposlanstvo ili konzulate", stoji u priopćenju javnosti.
Vijesti / Politika | 04. 08. 2022. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Iznenađeni smo pogrešnim interpretacijama i tumačenjem nalaza revizorskog izvještaja", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH nakon što se u javnosti pojavila informacija kako je ministrica Bisera Turković sa službene kartice Ministarstva potrošila dvostruko više od limita.

"Revizorski izvještaj je potvrdio da su sva sredstva utrošena namjenski i u skladu sa zakonom!", pojasnili su iz Ministarstva vanjskih poslova te dodali:

"Ured za reviziju u Točki 1 navodi:

'…financijska izvješća Ministarstva prikazuju istinito i fer, u svim materijalnim aspektima, financijsko stanje imovine, obveza i izvora sredstava na 31.12.2021. godine i izvršenje
proračuna za godinu koja se završava na navedeni datum, sukladno prihvaćenom okviru financijskog izvješćivanja'.

U Točki 2 izvještaja se jasno navodi:

'Prema našem mišljenju, aktivnosti, financijske transakcije i informacije Ministarstva za 2021. godinu sukladne su, u svim materijalnim aspektima, sa zakonima i drugim
propisima koji su definirani kao kriteriji za danu reviziju'".

Kako ističu, "Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u proteklom periodu, a što jasno potvrđuje i revizorski izvještaj, ostvarilo značajne uštede u odnosu na ranije godine, na
stavkama službenih putovanja te posebno na stavci reprezentacije, gdje je potrošeno znatno manje novca u odnosu na plan i ranije godine".

Iz Ministarstva tvrde kako je riječ o najnižoj potrošnji još od 2013. godine.

"Sve transakcije obavljene su transparentno, namjenski, opravdano i u skladu sa zakonom. Nigdje u revizorskom izvještaju ne stoji formulacija prekoračenje limita po biznis kartici. Limit od 20.000 KM koji se spominje u izvještaju, a u skladu sa Odlukom iz 2007. godine, je mjesečni limit po biznis kartici što je odobreno od strane Ministarstva financija. Ukupan godišnji limit je 240.000 KM, a ukupno je prošle godine putem biznis kartice, koju koriste ministar, zamjenik i tajnik potrošeno 43.094 KM, što je niže od 20% od predviđenih sredstava za potrošnju", pojasnili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Navode kako su troškovi reprezentacije u sjedištu Ministarstva u prošloj godini iznosili 80.979 KM, a u svim veleposlaanstvima i konzulatima Bosne i Hercegovine, sa stotinama zaposlenih širom svijeta, potrošeno je 319.802 KM.

"Prema odluci Vijeća ministara BiH od iznosa predviđenog za reprezentaciju ostvarena je ušteda od skoro 20 posto. Izuzimajući 2020. godinu, ovo je najmanja potrošnja na ovoj stavci u posljednjih 13 godina.

Tijekom mandata ministrice Turković nije kupljeno nijedno novo vozilo za Ministarstvo vanjskih poslova, veleposlanstvo ili konzulate. U isto vrijeme, ostvareni su značajni rezultati na međunarodnoj sceni, održani brojni bilateralni i multilateralni sastanci širom svijeta. Podržavamo transparentnost, otvorenost i odgovornost, ali ne i iznošenje djelomičnih podataka sa krivim i tendencioznim tumačenjima", poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close