Nevenko Barbarić

U Hrvatskom saboru ''najrastrošniji'' Ljubušak

Među 162 zastupnice/ka koliko ih je za prošlo kroz Sabor, čak 49 zastupnika nije imalo nikakvih dodatnih troškova.
Vijesti / Flash | 24. 08. 2021. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči početka redovnog zasjedanja Hrvatskog sabora 15. rujna, temeljem podataka objavljenih na stranici Sabora, GONG je napravio pregled aktivnosti i troškova zastupnica i zastupnika u prvih godinu dana mandata X. saziva.

Kako bi ove informacije učinile preglednijima i lakše pretraživima, iz GONG-a su odlučili uoči sazivanja nove redovne sjednice Sabora napraviti interaktivan pregled za posljednjih godinu dana zasjedanja od 22. srpnja prošle do 15. srpnja ove godine. Interaktivni grafički prikaz potražite OVDJE.

Pet najaktivnijih zastupnica i zastupnika do sada su Mostovi Miro Bulj i Marija Selak Raspudić, slijede zastupnice kluba Centar i GLAS Anka Mrak-Taritaš i Dalija Orešković, te Marijana Petir, nezavisna zastupnica u klubu HDZ-a. Prema broju članova i aktivnosti pojedinog kuba zastupnika, najaktivnije su se u prosjeku pokazale zastupnice kluba Centar i GLAS, te Mosta, Zeleno-lijevog bloka, HSS-a i Radničke fronte te Hrvatskih suverenista. SDP i HDZ, kao najbrojniji klubovi, drže prosjek, a ispod tog prosjeka su klubovi Domovinskog pokreta, nezavisni zastupnici, HSLS i Reformisti, IDS, SDSS, HNS i Fokus koji je tek nakon lokalnih izbora formirao vlastiti klub s nekadašnjim Bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom.

Pregled aktivnosti u kojima su se zastupnice i zastupnici najviše istaknuli dostupan je izborom kluba ili imena zastupnice_ka na interaktivnom prikazu aktivnosti, a jedini zastupnik koji od početka mandata 22. srpnja posljednjih godinu dana nije imao zabilježenih nikakvih aktivnosti jest HDZ-ov Vinko Zulim. On je, usprkos tomu, imao troškove u iznosu nešto manjem od 86 tisuća kuna, ponajviše zbog troškova stanarine i odvojenog života budući da dolazi iz IX. izborne jedinice koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i dio Splitske županije.

“Najskuplji” zastupnik u Hrvatskom saboru je HDZ-ov Nevenko Barbarić, zastupnik XI. Izborne jedinice za Hrvate bez mjesta prebivališta u RH. Ukupni troškovi rada zastupnika u razdoblju od srpnja prošle do srpnja ove godine iznose 6,4 milijuna kuna. Među 162 zastupnice/ka koliko ih je za to vrijeme prošlo kroz Sabor, čak 49 zastupnika nije imalo nikakvih dodatnih troškova. Ovo se odnosi na sve zastupnice i zastupnike Kluba zastupnika Zeleno-lijevog bloka od kojih nitko ne prima naknadu za odvojeni život, kao i zastupnice i zastupnike koji ne primaju takvu naknadu u klubovima Centar i GLAS, Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti, HSS i RF te SDSS.

Specifikacija troškova pojedine zastupnice i zastupnika može se dobiti klikom na njihovo ime u interaktivnoj vizualizaciji troškova zastupnica i zastupnika.

Podaci Hrvatskog sabora koje ovdje prikazuju dostupni su u otvorenom formatu na linku, uz dodatak informacija o zastupničkim pitanjima i izrečenim opomenama u aktualnom sazivu Sabora. Dva puta godišnje Hrvatski sabor objavljuje podatke o aktivnostima i troškovima zastupnica i zastupnika, ali ne na njihovim stranicama, uz podatke o biografiji, izbornoj jedinici i članstvima, već odvojeno - kao izvještaje o javnosti rada Sabora.

Kopirati
Drag cursor here to close