Probosanska Amerika

Reakcija Dodika na Escobarovu izjavu - Amerika može nastaviti podržavati Bošnjake, ali samo doprinosi raspadu BiH

Dodik tvrdi da je Americi jedini cilj stvarati u BiH probleme, gledajući u svemu samo svoje interese
Vijesti / Politika | 29. 11. 2023. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik istaknuo je da je krajnje vrijeme da se Sjedinjene Američke Države prestanu miješati u unutarnje stvari u Bosni i Hercegovini i da "podmeću nogu svaki put kada politički predstavnici tri naroda i dva entiteta postignu neki dogovor".

''BiH i njeni narodi zaslužuju konačno, 28 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, da sami odlučuju o zemlji u kojoj žive, a ne da to rade razni murphyji i escobari. Ti ljudi ne razumiju naš način života, naše vrijednosti. Oni nemaju pojma ni o Republici Srpskoj, ni o Bosni i Hercegovini, a još manje o tome što narod želi, a i dalje bi da nešto uređuju, da se pitaju i nameću odluke. Jedini cilj im je da stvaraju probleme gledajući u svemu svoje interese'', istaknuo je Dodik, a prenosi Srna.

Na pitanje Srne da prokomentira izjavu izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da “mnogi Bosanci vole da kažu da su veoma proamerički orijentirani, te da i on može otvoreno i glasno reći da su SAD probosanske'', entitetski predsjednik je odgovorio da ''Amerika može biti probosanska koliko hoće, kako to otvoreno i ponosno tvrdi Escobar, i nastaviti da podržava isključivo Bošnjake, kao što su i radili sve ovo vrijeme, ali ta priča na ovom prostoru nikada neće imati perspektivu, već samo doprinosi raspadu BiH''.

U BiH ne žive samo Bošnjaci, niti Bosanci, kako to kaže Escobar, dodao je Dodik, već tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci…

''A ako već SAD tvrde da podržavaju Daytonski sporazum, a sankcioniraju one koji ga, prema njihovom mišljenju, ruše, a u stvari se zalažu za njegovo poštivanje, onda bi Escobar treba prvo da zna da ovakvim izjavama i prisustvom obilježavanju nepostojećeg praznika upravo on krši Dayton. Jedan takav isfrustrirani karijerista pokušava da nametne neke nove vrijednosti, nama, narodima koji to ne želimo. Mi imamo svoje vrijednosti i ne želimo američke, pogotovo da nam ih neko nameće silom, prijetnjama i ucjenama. Svakodnevno nas godinama bombardiraju izjavama kako žele dobro BiH, a onda negiraju njen Ustav i činjenicu da ovdje postoje RS i FBiH i tri konstitutivna naroda'', istaknuo je Dodik.

''Rusija je naš vjekovni saveznik'', dodao je entitetski predsjednik, ''a Amerika i Velika Britanija su dokaz vjekovnih kalkulanata koji rade na štetu Srba, a u svom interesu. Kratki periodi normalnih odnosa sa SAD ne mijenjaju prethodnu tvrdnju, naprotiv, samo je dokazuju''.

Kopirati
Drag cursor here to close