Američki izslanik

Escobar: Dužnosnici iz RS u privatnim razgovorima traže da prestanemo sa sankcijama

Članovi odbora osudili su ''politiku secesionizma Republike Srpske i njenog lidera Milorada Dodika''.
Vijesti / Politika | 19. 07. 2023. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pododbor Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država diskutirao je o Zapadnom Balkanu, ali i o Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da je eskalacija situacije između Srbije i Kosova i nasilje na sjeveru Kosova nešto što je alarmantno. Navode da se hitno trebaju vratiti za pregovarački stol, piše Raport.

Osudili Dodikovu politiku

Članovi odbora osudili su ''politiku secesionizma Republike Srpske i njenog lidera Milorada Dodika''. Kazali su da takva politika predstavlja prijetnju miru Zapadnom Balkanu.

''Očekuje se američki odgovor. Sankcije su potrebne sada'', poručeno je iz Komiteta.

Europa ne može biti sigurna ako se situacija bude dalje podgrijavala na Zapadnom Balkanu. Ne možemo dozvoliti Rusiji da popunjava vakuum zbog nedostatka napretka, kazali su članovi Komiteta.

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar obratio se u utorak Komitetu. Istaknuo je kako postoje velike prepreke u integraciji Zapadnog Balkana u euroatlantske procese.

''Usporen napredak demokratizacije, korupcija, etnonacionalistička politika, dezinformacije, samo su neki od izazova, ali nisu nepremostivi. Najveća prijetnja je korupcija'', rekao je Escobar.

Govoreći o Bosni i Hercegovini kazao je kako je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik “i dalje fokusiran na podrivanje Ustava BiH i Daytonskog sporazuma”.

Prijetnja prosperitetu BiH

''Njegovo ponavljanje antidemokratskih aktivnosti prijete prosperitetu BiH i šireg regiona. Mi ćemo nastaviti prozivati one koji su odgovorni za podrivanje Daytonskog sporazuma i prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multinacionalnom karakteru zemlje.

Podržavamo misiju ALTHEA i korištenje bonskih ovlasti visokog predstavnika da se usprotivi tim nastojanjima'', rekao je Escobar.

Članica Komiteta Ann Wagner kritizirala je Dodika i kazala je kako je za “SAD prioritet da se bore protiv antidemokratskih aktera poput Dodika”.

''Treba se poslati nedvosmislena poruka svima onima koji prijete teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Svako mora biti sankcioniran.

Dodikovo jednostrano ponašanje i povlačenje RS iz Ustavnog suda BiH je zaista ozbiljan znak eskalacije u njegovoj kampanji borbe protiv suvereniteta BiH.

On prijeti da će održati referendum o nezavisnosti do kraja godine. To će uništiti temelje mira na Zapadnom Balkanu. Kako će ministarstvo vanjskih poslova to spriječiti i zaustaviti Dodika?'', upitala je Wagner.

Dvije matrice

Escobar je odgovorio kako to sprečavaju jačanjem misije ALTHEA, punom podrškom visokom predstavniku te zajedničkim radom s EBRD-om, MMF-om i EU da ne daju novac ''onima koji rade protiv države''.

''Sankcije djeluju, učinkovite su. Ali, imamo dvije matrice. U privatnim razgovorima zvaničnici iz RS traže od nas da prestanemo sa sankcijama'', rekao je on.

Na pitanje zašto Europska unija ne uvede sankcije Dodiku, kazao je kako su mu iz EU rekli da ima 27 članica EU među kojima je i Mađarska, a koje moraju sve biti suglasne.

Wagner je istaknula kako se na Mađarsku treba izvršiti pritisak.

Govoreći o priznavanju neovisnosti Kosova i članicama EU koji ne priznavaju tu neovisnost, Escobar je rekao kako State Department radi na tome.

''Ohridski dogovor je naša najveća prilika u posljednjih 15 godina za globalnu kampanju priznavanja Kosova'', rekao je on.

Član odbora Jim Costa rekao je da ovo nije slučaj kao s Ukrajinom.

''U ovom slučaju Srbija je okružena NATO zemljama i to je potencijalno opasnije od Ukrajine ako dođe do proširenja ovog nasilja. Nisam sigurna zašto već nismo uveli sankcije Srbiji jer su uvezli teško naoružanje iz Rusije'', rekao je Costa.

Kopirati
Drag cursor here to close