Situacija u državi

Escobar: Dodik je najveći Putinov teklić, ozbiljno smo uznemireni

"Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njezinih tračnica koje ju vode prema EU".
Vijesti / Politika | 08. 07. 2023. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum na panelu "Zapadni Balkan: Novi euroatlantski momentum", posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar prokomentirao je trenutačnu situaciju u regiji, posebno se osvrnuvši na krizu u Bosni i Hercegovini te na Kosovu, piše Jutarnji list.

Escobar je Milorada Dodika nazvao "najvećim Putinovim teklićem", zaprijetio novim sankcijama ako Republika Srpska odluči pokrenuti referendum o statusu tog entiteta te priznao da ga situacija u BiH u određenim dijelovima podsjeća na prijeratno stanje 1990-ih.

"Milorad Dodik je jedan od najvećih glasnika Putinova režima. Više hvali Putina nego što to čini Lukašenko. To je uznemirujući trend. Rusija se oslanja na Dodika kako bi izbacila Bosnu i Hercegovinu iz njezinih tračnica koje ju vode prema EU. Ozbiljno smo uznemireni time što se tamo događa", izjavio je Escobar novinarima u Zagrebu.

Nije još vrijeme za drastične poteze

Osvrnuvši se na spekulacije da Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) planira smijeniti predsjednika Republike Srpske, Escobar je rekao da ne može komentirati postupke OHR-a, ali i dodao kako smatra da još nije došlo do točke kad je potrebno poduzeti takve drastične akcije.

Dodik je prije nekoliko dana najavio mogućnost pokretanja referenduma o statusu Republike Srpske do Nove godine, kao jedan od oblika "političke borbe" kojom se on namjerava suprotstaviti prijetnjama međunarodne zajednice.

"Ako uistinu do toga dođe, mi ćemo reagirati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Daytonskog mirovnog sporazuma i naših obveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagirati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlasti", naveo je Escobar.

Pojedini političari u BiH zagovaraju da NATO pošalje svoje trupe u Brčko kako bi zaustavili Dodikove ideje o secesiji RS-a. Escobar je kratko poručio da "nije čuo ni za kakav plan da se NATO-ove trupe prebace u Brčko", dodavši da postoji misija EUFOR-a koja osigurava sigurno okruženje u BiH i štiti njezin teritorijalni integritet od unutarnjih i vanjskih napada.

Escobar se složio s izjavom veleposlanika SAD-a u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja koji je rekao da je sličnost s prijeratnim stanjem u BiH "uznemirujuća", ali je sada tu prisutan SAD.

Nije kao 1991.

"Velika razlika između 1991. i sada jest i to što Hrvatska i Srbija ne žele vidjeti rat u BiH. Osim toga, imamo mnogo zaštitnih ograda koje štite zemlju od nasilja. Međutim, mislim da razina neprijateljstva i etničkog rivalstva te oštra retorika koja dolazi od pojedinih vođa uvelike podsjeća na 1991. To je neodgovorno, beskorisno i nepotrebno. Uspomenu na 1991. pokreću ljudi koji BiH žele vidjeti u tom kontekstu etničke mržnje", smatra Escobar.

Posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan osvrnuo se i na ekonomsko stanje u zemlji, rekavši kako je BiH najkorumpiranija zemlja u regiji, zbog čega svake godine iz nje odlaze deseci tisuća mladih ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close