Tko što govori

Raskol u Središnjem izbornom povjerenstvu

Vlado Rogić koji je u SIP-u ispred hrvatskog naroda, rekao je da se s Arnautovićem ne može složiti sa stajalištima posebno s dijelovima koji se odnose na ono što zadire u suštinu BiH.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2022. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanja Bjelica Prutina i Vlado Rogić, članovi Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, ogradili su se na sjednici od stavova Suada Arnautovića, predsjednika SIP-a ističući da brojna pitanja koja je iznio nisu raspravljana na kolegiju i na sjednici SIP-a te da samim tim ne predstavljaju stav te institucije već osobni stav, objavile su Nezavisne novine.

"Predsjednik SIP-a izražava stavove Središnjeg izbornog povjerenstva u javnosti. Na žalost, mislim da je posljednje vrijeme izražavao svoje osobne stavove i u tom smislu imam potrebu da se ogradim. Smatram da je nužno da se predsjednik vrati u okvire poslovnika i da se s usuglašenim stavovima izlazi u javnost", rekla je Bjelica Prutina.

Kaže kako sva nepotrebna pitanja i sve najave kako će se djelovati u budućnosti, nepotrebno uznemiruju javnost i navedeno ne predstavlja stav SIP-a i ne znam da smo ikada o tome govorili.

"Moja rasprava je uvijek dobronamjerna prema ovoj instituciji. Želim da zadržimo status nezavisne i profesionalne institucije i puno smo uložili u to da bi podigli povjerenje javnosti. Šutjeli smo kad smo bili mete različitih komentara i potpuno je nepotrebno da se to sada ruši i u tome ne želim sudjelovati", rekla je Bjelica Prutina dodajući da će se o tome razgovarati i o budućnosti.

Vlado Rogić koji je u SIP-u ispred hrvatskog naroda, rekao je da se s Arnautovićem ne može složiti sa stajalištima posebno s dijelovima koji se odnose na ono što zadire u suštinu Bosne i Hercegovine i njezinu dejtonsku strukturu.

"Ne mogu se složiti s riječima segregacija i mislim da to nije bilo potrebno i to ćemo ubuduće svakako raspraviti", rekao je Rogić koji je nedavno na press-konferenciji javno ušao u raspravu s Arnautovićem nakon raspisivanja izbora.

Nezavisne novine navode kako je sam Aranutović još ranije iznio neke vrlo sporne stavove kao što su da je neprihvatljivo da se biračko pravo temelji na etnicitetu i entitetu.

"To je segregacijski ekskluzivitet po kojem vas etnicitet i vaše mjesto stanovanja determinira vaše ljudske slobode. To je neprihvatljivo diskriminatorna politička raspodjela birača", rekao je Arnautović koji je, vrlo vjerojatno bez stava Kolegija SIP-a i samog SIP-a izašao sa stavom da se Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, lideru SNSD-a i HDZ-a neće ovjeriti kandidatura ako visoki predstavnik utvrdi da se ponašaju antidejtonski.

Kopirati
Drag cursor here to close