Tko će na listu?

Fokus je na Mostaru, ali se šuška: Je li Kordić ime za Predsjedništvo BiH?

Iako se zbog propasti izmjena Izbornog zakona govorilo i o bojkotu izbora, a još se uvijek gaji nada u pregovore, navodno je HDZ BiH već pripremio imena za liste.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2022. u 12:12 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''To nije tema, fokus je na Mostaru'', kratak je odgovor koji smo dobili kad smo pokušali načeti priču o onome što se šuška posljednjih dana a to je da mostarski gradonačelnik Mario Kordić ide u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

No, mostarski Dnevni list tvrdi kako je ''po izvorima iz HDZ-a BiH jedna od najozbiljnijih opcija koju treba samo formalizirati na HNS-u BiH je ta da kandidat koji će se suprotstaviti Željku Komšiću bude mostarski gradonačelnik''.

Dnevni list piše kako je odluku čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da se neće kandidirati za Predjedništvo BiH na predstojećim izborima ''najdirektinije potvrdio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović'' rekavši da mu je sam Čović rekao da neće biti kandidat.

''U HDZ-u BiH smatraju da je Kordić u posljednje vrijeme od lokalnih mostarskih izbora postao prepoznatljivo lice koje će moći ‘ušminkati’ duboko kompromitirani HDZ BiH, ali i HNS BiH te uz Čovićevu pomoć oko sebe homogenizirati većinu hrvatskog biračkog tijela, pogotovo kada je riječ o Hercegovini. S druge strane, u HDZ-u BiH smatraju da je Mario Kordić osoba koja u političkom smislu ništa ne gubi čak niti eventualnim porazom na izborima za člana Predsjedništva BiH jer će u tom slučaju i dalje ostati u stolici mostarskog gradonačelnika. Svaka druga istaknutija politička figura unutar HDZ-a BiH teško bi prihvatila ući u takvu izbornu borbu jer bi u tom slučaju vrlo lako mogla ostati bez izbora u neke od parlamentarnih klupa, odnosno žargonski rečeno: 'ostali bi na ulici' bez sigurnih primanja'', navodi Dnevni list.

Mostarska novina navodi kako je Kordić ''jedno od rijetkih novih političkih lica koje je HDZ BiH u zadnjih nekoliko godina uspio etablirati izbor unutar HDZ-a BiH i nije prevelik, pa se njegova kandidatura čini i logičnim potezom''.

Inače, HDZ BiH posljednjih dana sa županijskim organizacijama održava sastanke o pripremama za predstojeće izbore. Iako se zbog propasti izmjena Izbornog zakona govorilo i o bojkotu izbora, a još se uvijek gaji nada u pregovore, navodno je HDZ BiH već pripremio imena za liste. Pitanje je postoje li imena koja bi one koji inače ne biraju privukla na birališta ili pak ona koja se već nisu pretjerano izvrtjela na foteljama.

Kopirati
Drag cursor here to close