"Lendo kupuje vrijeme"

Raguž o Čoviću i ostavkama u EPHZB: Prvoklasni skandal da jedan čovjek odlučuje o ostavkama

Ja bih pozvao gospodina Dodika. Prvi put je 2006, prije 17 godina, najavio referendum. Nedavno je rekao da imaju sve dokumente u trezoru da se otjecpe. Ja ga pitam, zašto prijetiš, hajde više pređi s riječi na djela, kaže Raguž.
Vijesti / Politika | 12. 04. 2023. u 18:28 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

“Trebate vidjeti izjave Dragana Čovića u kojima on najavljuje ostavku u drugim poduzećima. I sama činjenica da on to komentira je prvoklasni skandal i otkud pravo predsjedniku političke stranke da komentirati i da naslutiti smjenu uprave i smjenu generacija u ostalim javnim poduzećima. To je prvoklasan skandal, da jedan čovjek odlučuje o sudbini poduzeća", rekao je Slaven Raguž, federalni zastupnik i predsjednik HRS-a u intervjuu za N1. 

"Ostavke se daju na osnovu izvještaja poslovanja"  

Ostavke uprava bi morale biti na osnovu izvještaja poslovanja, ističe Raguž i pita, kakva se nada daje ljudima  koji imaju povjerenje u sustav, koji se javljaju na radna mjesta i konkurse, nadajući se pravičnosti u natječajnim procedurama.

"Ja ću na sjednici uputiti pitanje federalnom pravobranitelju da li je ovo sukob interesa. Ne libe se političke elite da kontrolirati svaku poru društva. Ako mogu smijeniti uprave, onda mogu kontrolirati procese i tendera i rada tih javnih poduzeća”, kazao je Raguž.

"Izborom Lende, SDA u kombinacijama za federalnu vlast" 

 Raguž je komentirao i proces uspostave federalne vlasti rekavši kako se izborom Refika Lende kao potpredsjednika FBiH, SDA legitimirala kao dio parlamentarne većine. 

"Podrška izbora Refika Lende je uvukla SDA u izvršnu vlast FBiH. Ušla je u sve kombinacije u imenovanje Vlade FBiH. Ili će se SDA uključiti u rad parlamentarne većine, ili ćemo ostati na presuđenom Fadilu Novaliću u neustavnom mandatu ili će se uključiti visoki predstavnik Christian Schmidt. Jedno od ova tri rješenja će sigurno biti, četvrtog nema”, kategoričan je Raguž.

“Hajde Milorade, pređi s riječi na djela”

Raguž se osvrnuo i na izjave Milorada Dodika, predsjednika RS-a, koji je rekao kako pokušava uvjeriti bh. Hrvate da skupa sa Srbima napuste institucije BiH. 

"Ja bih pozvao gospodina Dodika. Prvi put je 2006, prije 17 godina, najavio referendum. Nedavno je rekao da imaju sve dokumente u trezoru da se otjecpe. Ja ga pitam, zašto prijetiš, hajde više pređi s riječi na djela. On ovim krije realne probleme građana. Nek napravi to da vidimo kako će on to napraviti čime prijeti. On to koristi za usko-partikularne političke svrhe. Općenito ljudi to komentiraju kako će Hrvati reagirati. Zašto bi poslušali “psa koji laje, a ne ujeda”. Žitelji BiH su nešto sasvim drugo. Bespredmetno je to komentirati. Pozivam ga, “Milorade, hajde pređi s riječi na djela, pokaži nam u praksi kako to izgleda”, kaže Raguž. 

"Nudili su mi da budem najmenadžer, tražili tisuće KM" 

Komentirao je i kako navodi N1, "diplomatski skandal" zbog odluke RH koja ne priznaje diplome iz BiH, izuzev onih sa Sveučilišta u Mostaru. Raguž je podsjetio i kako je rektor Zoran Tomić "kupio" sam sebi nagradu za "rektora godine 2022. godine". 

"Sada vidimo po billboardima po Hercegovini kako se hvale kupljenim certifikatom najboljeg sveučilišta. Meni su jednom nudili da budem najmenadžer Jugoistočne Europe, pa mi tražili tri tisuće maraka. Hrvatska je jedan od većih donatora sveučilišta u Mostaru i dosta profesora tu gostuje iz Hrvatske. Ali, izuzeti to sveučilište iz korupcije, to se ne smije, to se mora istražiti. Ovo oko diploma nema političku pozadinu nego vrijede u Hrvatskoj. Taj rektor se slikao sa slikom i plakatom HDZ-a. To bi trebalo rezultirati ostavkom rektora. Sveučilište je srozano političkim utjecajem i moramo raditi da ona postane renomirana visokoškolska ustanova Hrvata u BiH”, zaključio je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close