'Ne treba kvariti atmosferu'

Radončić: Zašto ne bih otišao Čoviću na rođendan, on je mene posjetio u pritvoru

''Smatram da bošnjački političari trebaju da odu na takav rođendan. To što je došao gospodin Dodik i što je došlo do razmjene rečenica mene i njega, pa smo se složili da ne kvarimo atmosferu za rođendan.''
Vijesti / Politika | 16. 09. 2021. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SBB-a Fahrudin Radončić danas je gostovao u programu N1 televizije gdje je govorio o političkoj situaciji i potencijalnom zajedničkom kandidatu za naredne izbore.

''Najveći problem jedne zemlje je kada nju ne priznaje jedan dio njenog stanovništva. BiH je došla u situaciju kada oporba u RS ima problematične stavove, pa i u hrvatskom korpusu postoje određena razočarenja u BiH. Mi kao Bošnjaci moramo naći kapaciteta da vratimo mir u BiH. Paralizovana je državna vlast, RS ne priznaje visokog predstavnika, opšći je proces napuštanja BiH. Imamo politiku koja je veoma konfliktna. Nalazimo se u veoma turbulentnoj političkoj situaciji, trenutne političke snage moraju biti uklonjene na sljedećim izborima'', kazao je Radončić na početku gostovanja.

Rođendan kod Čovića?

''Smatram da bošnjački političari trebaju da odu na takav rođendan. To što je došao gospodin Dodik i što je došlo do razmjene rečenica mene i njega, pa smo se složili da ne kvarimo atmosferu za rođendan. Gospodin Čović je imao toliko korektnosti, kad su me svi Bošnjaci otpisali kao kriminalci, došao me je posjetiti u pritvor. Zašto mu ne bih otišao na rođendan?'', kazao je.

Što ste rekli Dodiku?

''Rekao sam mu za neke njegove izjave, mislim da nije uredu da se to iznosi u javnost. Mogu ja da se ne slažem s njima, ali se mora razgovarati. Mi nemamo drugu alternativu, BiH je naša jedina zemlja''.

Kaže da je razgovarao i s ministrom vanjskih poslova Hrvatske.

''Razmijenio sam nekoliko rečenica s ministrom vanjskih poslova Hrvatske, on je mene ubijedio da su oni veliki prijatelji BiH s kojom dijele dosta zajedničkih kilometara granice''.

Razgovarate li s Izetbegovićem?

''Ja sam čovjek koji uvijek poštuje tuđe zahtjeve. Od mog odlaska s mjesta ministra sigurnosti, gospodin Izetbegović nije našao za shodno da zove na razgovor i to poštujem''.

Nasljednik u stranci?

''Ja i dalje mislim da bi gospodin Džindić sjajno radio taj posao, ali je tražio neku vrstu stranačkog razriješenja. Stranka i naši županijskiodbori, to sam već objasnio, misle da bi bez mog imena na sljedećim izborima loše prošla. Postoji veliki broj zahtjeva članstva da ostanem još ovu godinu'', kazao je Radončić i dodao:

“Nakon trideset godina Izetbegovića ja ne mogu da zamislim da još deset godina vodi Bošnjake. Mislim da mi trebamo dati zajedničkog kandidata i u tom smislu sačekati da SDP kao najjača opoziciona stranka predloži kao prva svog kandidata zajedničkog”.

Tko su ''mi''?

''S jedne strane SDA, s druge sve političke stranke (NiP, SBB, SDP, Hadžibajrićeva stranka, Kukićeva, Kasumovićeva). Što se mene i SBB tiče, ja zaista nemam nikakve predrasude da li taj čovjek treba biti iz SBB, SDP-a, NiP-a ako je taj čovjek optimalna ličnost. Hajde da vidimo koga SDP želi. Sačekat ćemo Nikšića, to je politički fer play i jača su stranka od nas u ovom trenutku'', istaknuo je Radončić i dodao:

''Bio sam dva puta ministar sigurnosti. Ukoliko bi bilo pošteno elektronsko glasovanje, ja sam dva puta pobijedio''.

''Sve međunarodne institucije su utvrdile da se u BiH događaju enormne izborne krađe i svi gledaju da podignu tehnički standard izbora. Ja se ne osjećam kao gubitnik izbora, ja sam Izetbegovića glatko pobijedio. Oni su brojali glasove i normalno da će u legalitičkom smislu reći da je pobijedio. Evo on vodi Bošnjake, gdje ih vodi neka procjene i kažu“.

Uhićenje bh. državljana na granici sa Srbijom?

''Svi u državi ako je ozbiljna moraju raditi svoj posao. Moramo napraviti politiku reciprociteta. Zašto mi ne bismo nekog Srbina za kojeg znamo da je činio zločine u BiH, uhitili i sudili u Sarajevu. Svaka država ima odgovor'', kazao je.

Da li svoj posao radi Gordana Tadić?

''Ako uzmete slučaj Respiratori, slučaj Memić, diplome – ta osoba radi dobro svoj posao'', istaknuo je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close