Nema dogovora

Radončić: Predugo su prijatelji SDA i HDZ razgovarali sami

"Pokazalo se da taj način rješavanja bošnjačko-hrvatskih odnosa nije dao rezultat. Nemamo nijedno potencijalno rješenje koje bi dovelo do toga da hrvatski korpus bira svojeg člana predsjedništva", poručio je Radončić.
Vijesti / Politika | 19. 08. 2021. u 09:14

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je kako bi dogovor o reformi izbornog zakonodavstva vodio relaksiranju odnosa između Bošnjaka i Hrvata.

"Mislim da su prijatelji iz HDZ-a i SDA predugo godina razgovarali u četiri oka o toj temi. Oni imaju svoj legitimitet i ja to poštujem. Ali se pokazalo da taj način rješavanja bošnjačko-hrvatskih odnosa nije dao rezultat. Odnosno, sada nemamo nijedno potencijalno rješenje koje bi dovelo do toga da hrvatski korpus shodno Daytonskom mirovnom sporazumu bira svog člana bh. predsjedništva ili da imamo relaksiranu situaciju kada su u pitanju domovi naroda. A posebno kada su u pitanju izborni standardi, da imamo elektroničku evidenciju birača i prestanak brutalnih izbornih krađa koje se događaju svake dvije godine. Zato očekujem da ćemo uz pomoć gospode Schmidta, Nelsona i Sattlera prije Nove godine doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za sve i gdje će svi biti maksimalno spremni na kompromis da iduću izbornu godinu imamo po novim, poštenim pravilima gdje bi se stvarno iskazala volja građana, izjavio je Radončić u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Govoreći o izlasku iz krize u kojoj se nalazi BiH, Radončić je poručio "da ćemo se morati vratiti dijalogu i harmonizaciji unutarbošnjačkih, bošnjačko-hrvatskih, bošnjačko-srpskih i srpsko-hrvatskih odnosa u BiH".

"Kako unutarentitetskim tako i našim regionalnim odnosima, smirivanju situacije prema Hrvatskoj te Srbiji i Crnoj Gori. Nema alternative osim razgovora i koliko god to izgleda kao nemoguća misija, to će se morati dogoditi. Moramo urediti svoju zemlju uz pomoć međunarodne zajednice i u tome smislu njezina medijacija je dobrodošla. Ali, ponavljam, sve ovisi o vladajućim političkim strankama koje za sada ne pokazuju očekivani entuzijazam jer žele sačuvati vlast na svaki način"l smatra Radončić.

Odgovarajući na upit o mogućem povlačenju s pozicije predsjednika SBB-a, Radončić je kazao da će o tomu odlučiti stranački kongres.

"Sve općinske organizacije predložit će kandidate. Sada već osjećam veliki pritisak članstva da ostanem na čelu SBB-a, pogotovo jer jačaju neke dekadentne tendencije, ako hoćete da budem precizan, protiv BiH i bošnjačkog korpusa. Moja je prirodna želja povući se, ali ja ću učiniti ono što bude volja SBB-a. Moja je zamisao da se stranka prenese na mlađe ljude. Hoće li se to dogoditi u listopadu ove godine ili za dvije godine, odlučit će članstvo", kazao je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close