Oslobođen optužbi

Radončić tuži državu: ''Osjećao sam se kao žrtva''

Prilikom upada u njegov stan, jedan od specijalaca je više sati držao uperenu cijev prema njegovom maloljetnom sinu.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2022. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fahrudin Radončić, pravosnažno oslobođen optužbi za ometanje rada pravosuđa, utvrdio je na ročištu održanom po njegovoj tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog vremena provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane, da se nakon uhićenja osjećao kao žrtva montiranog procesa i da se više nego tendenciozno postupalo prema njemu.

Radončić je na ročištu podsjetio da ga je prije točno šest godina, kada se vraćao sa puta, na jednoj od naplatnih rampi sačekalo 50-ak specijalaca Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su ga prebacili u službene prostorije. Dodao je i da su pripadnici SIPA-e sa dugim cijevima ušli među novinare Avaza koji nisu imali nikakve veze sa ovim događajem, a prilikom upada u njegov stan, jedan od specijalaca je više sati držao uperenu cijev prema njegovom maloljetnom sinu.

''Osjećate se kao žrtva montiranog procesa. Bila je situacija da je u javnosti objavljen transkript svih mojih razgovora i sms poruka, koji nije bio autentičan i poslužio je za moju diskreditaciju. Tijekom suđenja i izvođenja dokaza došlo se do toga da se snimci puštaju u sudnici i odmah je utvrđeno da oni ne odgovaraju, mislim na transkripte, onome što se zaista dogodilo'', kazao je Radončić.

U pritvoru je, kako je rekao, bio 60 dana, te u kućnom 15, dodajući da mu je ova mjera određena sa ratnim zločincima, međunarodnim kriminalcima ili ''islamskim radikalima''. On navodi da je inicirao izmjene zakona kojim se sankcionira kazneno djelo sudjelovanje na ratištima van BiH.

Ispričao je i da mu se pogoršalo zdravstveno stanje, zbog čega ga je pritvorski ljekar uputio na bolničko liječenje.

''Tadašnji glavni tužitelj je otvorio istragu protiv svih ljekara koji su me uputili i primili u bolnici pod sumnjom da se radi o kriminalnoj grupi koja želi da što manje vremena provedem u pritvoru. U strahu da se ne procesuiraju nevini ljudi, na svoju ruku, što sam i potpisao, napustio sam liječenje'', rekao je Radončić.

Podsjetio je da mu je pritvor bio ukinut i ponovo određen, što ga je, kako je rekao, dodatno uznemirilo, kao i to da se na Kosovu protiv njega vodio montirani proces, a da je postupak koji je protiv njega vođen u Sudu BiH imao za cilj da ga na Kosovu diskreditira.

Određivanje pritvora i vraćanje u pritvor sa mjera zabrane, prema Radončićevim riječima, je dokaz da se prema njemu postupalo više nego tendenciozno, što je kod njega izazvalo gnjev i nesigurnost. Smatra da je trpio užasnu emotivnu bol, a da je posljedice trpio i medij čiji je on osnivač, zatim članovi njegove obitelji. Neprijatnost je, kako je rekao, doživljavao na radnom mjestu u Parlamentu BiH, odnosno jednoj od komisija čiji je bio član.

''Od početka, ja i moj odvjetnički tim smo tvrdili da se radi o montiranom sudskom procesu i on je osmišljen u svrhu Stranke demokratske akcije (SDA) sa namjerom da se politički uklonim i kompromitiram'', kazao je Radončić i  naveo da je cilj bio i da se Avaz potpuno ekonomski uništi kao slobodan mediji.

Odgovarajući na pitanja Mladena Draganića, pomoćnika pravobranitelja BiH, Radončić je rekao da nije od Suda BiH tražio da u medijima objavi pravosnažnu oslobađajuću presudu, jer su svi mediji prenijeli epilog suđenja.

''Cilj našeg zahtjeva nije da budem bogatiji i zato je on zaista postavljen minimalistički u odnosu na štetu. Ovdje je bitna satisfakcija za mene, moju obitelj, prijatelje'', dodao je Radončić.

Prije njegovog svjedočenja, vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić je iznio nalaz i mišljenje u kojem je naveo da je tužitelj trpio duševnu bol zbog psihičkih tegoba i povrede časti nekoliko mjeseci, kao i da je trpio sekundarni strah zbog zdravstvenih tegoba i narušenog zdravstvenog stanja.

Nakon izlaganja Kučukalićevog nalaza i Radončičevog svjedočenja, pravni zastupnici tuženog i pomoćnik državnog pravobranitelja su u sudski spis uložili završne riječi.

Sud BiH je u listopadu 2018. pravosnažno oslobodio Radončića optužbe za ometanje rada pravosuđa, skupa sa Bilsenom Šahman i Bakirom Dautbašićem.

Odluka po Radončićevoj tužbi će biti donesena u zakonom predviđenom roku.

Kopirati
Drag cursor here to close