Glas iz Washingtona

Puljić opet priziva sankcije Čoviću i otkriva skriveni događaj sa Sebijom Izetbegović

'' Sve poruke O'Briena izrečene u Sarajevu su važne. Vjerojatno je njegov istup najvažniji i najkonkretniji potez američke administracije'', tvrdi dugogodišnji dopisnik iz Washingtona.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2024. u 10:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sankcije su spremne, u to nema nikakvih sumnji, pitanje je njihovog aktiviranja'', rekao je za Bloomberg Adriju novinar i dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washingtona Ivica Puljić.

Rekao je kako su na popisu ''i Dragan Čović i Sebija Izetbegović''.

Puljić kaže kako je čelnik HDZ-a BiH nakon kritika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Jamesa O'Briena'' reagirao s određenim stupnjem poniznosti koja neće zavarati nikoga u Washingtonu''.

Korupcija i povezanost s Dodikom

''O'Brien zna s kim ima posla. Sve poruke O'Briena izrečene u Sarajevu su važne. Vjerojatno je njegov istup najvažniji i najkonkretniji potez američke administracije od vremena kada je Joe Biden 2009. godine, tada dopredsjednik SAD-a, održao govor u Skupštini BiH'', rekao je Puljić za Bloomberg.

''Što se Čovića tiče on je, za Amerikance, dugo vremena remetilački čimbenik u BiH. Zamjeraju mu korupciju, osobito im smeta njegova povezanost s Miloradom Dodikom jer za njih to odmah znači i povezanost s Rusima, nisu zadovoljni njegovom kadrovskom politikom, žele vidjeti više političke demokratičnosti, a posebno su osjetljivi na Čovićev stav o Južnoj plinskoj interkonekciji'', ističe Puljić.

Naveo je kako je Čović ''reagirao dodikovski''.

''Vidimo da se, u svom tipičnom maniru, sada povlači sve dok ne dobije novu priliku, odnosno dok ga Amerikanci ne ispuste iz vida'', dodao je.

Puljić kaže kako je Južna plinska interkonekcija iznimno važan projekt koji je potreban Federaciji BiH radi sigurnosti opskrbe plinom uz zaobilazak ruskog plina ''kojim i Beogard i Milorad Dodik uvijek mogu ucijeniti Sarajevo''.

Nepoznati događaj sa Sebijom Izetbegović

''Sjetimo se samo koliko su građani Sarajeva patili pod opsadom i zbog toga jer im je prekinut dotok plina. Preko novog plinovoda, te Južne interkonekcije, osigurao bi se dovod plina preko Hrvatske, a plin bi dolazio iz Azerbajdžana, Katara i Sjedinjenih Država i bio bi jeftiniji od sadašnje opskrbe'', rekao je Puljić koji tvrdi da se pored Čovića, na popisu za crnu listu nalazi se i bivša direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

''Preko Sebije Izetbegović Amerikanci šalju jasnu poruku SDA da je njihovo vrijeme prošlo'', ističe Puljić rekavši kako je riječ ''o klasičnoj korupciji, ovoga puta u zdravstvu, ali i stranačkoj korupciji s obzirom na to da je Sebija Izetbegović utjecajna unutar SDA''.

Kaže kako je jedan događaj ostao ''skoro nepoznat u javnosti''.

''Prije nekoliko godina Udruga liječnika porijeklom iz Sirije, a koji žive i rade u Americi, nastojala je prebaciti ranjenu djecu iz Sirije negdje na liječenje. Sjetili su se ratnih iskustava koje je BiH, osobito Sarajevo, imala u takvim slučajevima. Kontaktirali su je posredstvom američkog veleposlanstva, pitali je da im pomogne uz napomenu da će sve troškove snositi njihova organizacija. Nikada nisu dobili odgovor od nje'', otkrio je Puljić.

Turković i problemi u RS

Na popisu je, kaže ovaj dugogodišnji novinar, i bivša ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, koju bi sankcije pogodile i zbog toga što ima imovinu u Americi.

''Sve ovisi o tome hoće li Amerikanci aktivirati te sankcije ili neće, hoće li procijeniti da se još treba sačekati. Plašim se da više nema vremena i da trenutačno treba reagirati, jer političko i sigurnosno stanje u BiH je kritično'', dodao je Puljić.

Navodi kako sankcije pomažu u borbi protiv korupcije zato što, dugoročno gledano, utječu na protok novca.

''Zašto Milorad Dodik i entitet RS imaju velike financijske probleme? Upravo zbog sankcija kojima treba vremena da 'prorade'. Ja znam da građani BiH kažu '...ma kakve američke sankcije, to nema nikakvog utjecaja.' Zapravo ima'', naveo je i dodao kako je ''potrebna borba protiv korupcije i borba protiv nacionalizama, jer korupcija hrani nacionalizam'' i obratno.

Tvrdi kako administracija američkog predsjednika Joea Bidena ''apsolutno želi vidjeti BiH na putu ka EU i pružit će punu potporu, ali prvo se moraju odraditi reforme unutar BiH''.

''Amerikanci su čak spremni Bosni i Hercegovini 'pogledati kroz prste' na putu ka EU. Radi se na tome i pored velikih podmetanja nogu, od Dodika, Izetbegovića i Čovića do Željka Komšića, koji zajedno s SDA vodi bitku protiv Zapada, OHR-a i Sjedinjenih Država'', rekao je Puljić.

Kopirati
Drag cursor here to close