Gdje ima dima...

Murphy o plinu i Čoviću: Moglo bi biti sankcija

Američki veleposlanik kaže kako su Čović i on razgovarali i o načinima kako se može riješiti nekoliko ''legitimnih zabrinutosti u vezi s BH Gasom i upravljanjem''.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2024. u 13:39 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hoće li energetska sigurnost biti dostupna građanima ove zemlje ili ne, hoće li se otvoriti radne prilike koje proizlaze iz ovog projekta dostupne stanovnicima Hercegovine ili ne, hoće li poduzetnici iz Hercegovine i Federacije imati koristi od ovog projekta ili ne, imati priliku rasti i stvarati više prosperiteta ili ne, to ovisi o Draganu Čoviću. Dragan Čović ima priliku priključiti se ovom projektu kao i svi drugi'', rekao je u intervjuu za Bloomberg američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy.

Čović ima priliku

Nije želio reći očekuju li lidera HDZ-a BiH sankcije, ali je rekao da neće bježati od njih.

''Prije svega, neću nagađati o sankcijama. Sjedinjene Američke Države imaju taj alat na raspolaganju za suočavanje s protudaytonskim aktivnostima, antidemokratskim aktivnostima i korupcijom. Mi smo jasno stavili do znanja, posebno tokom posljednjih nekoliko godina, da smo spremni koristiti taj alat. To ostaje slučaj. Ali neću ići ispred bilo kakvih odluka koje bismo mogli donijeti u budućnosti, osim reći da imamo alate, jasno smo to javno iznijeli kao i privatno da smo ih spremni koristiti. To se nije promijenilo''', rekao je.

Murphy kaže kako postoje komentari ''iz drugih stranaka u Hercegovini'' koji kažu da bi se trebao aktivirati taj projekt.

''To je ispravan odgovor. On ima priliku učiniti ispravnu stvar za ljude za koje tvrdi da ih predstavlja, ili može nastaviti provoditi vlastite sebične ciljeve i projekt neće biti završen'', rekao je američki veleposlanik dodavši kako će izazov ''doći brže nego što on (Čović) misli''.

''Snažno vjerujemo da Bosni i Hercegovini treba energetska sigurnost na najfundamentalnijem nivou. Znamo da Rusija manipulira svojom kontrolom nad energijom. Bosna i Hercegovina se oslanja 100 posto na ruski plin. Što je opasno'', rekao je.

Legitimne zabrinutosti

Komentirao je i Čovićeve izjave s posljednje press-konferencije na kojem je rekao kako su ga nakon prijateljskog razgovora neki dužnosnici upozorili da će biti javno prozvan.

''Naravno da je bilo usmjereno prema meni. Nije bilo suptilno i siguran sam da nije pokušavao biti suptilan. Pogledajte, sastao sam se s Draganom Čovićem da razgovaram o nekoliko pitanja. Mislim da je rekao da je to bilo u lipnju, pretpostavit ću da je to točno, ali ne mogu se sjetiti, i izložio sam mu puno onoga što sam vam upravo iznio o projektu, njegovom napretku, onome što se dogodilo u prosincu 2021., problematičnoj prirodi amandmana koje je sugerirao'', rekao je.

Kaže kako su razgovarali i o načinima kako se može riješiti nekoliko ''legitimnih zabrinutosti u vezi s BH Gasom i upravljanjem''.

''Imali smo tim koji je proučavao pitanja o strukturi kako bi bilo mogućnosti i u Mostaru, a ne samo u Sarajevu. Bio sam vrlo jasan u vezi s američkim interesima i bio sam vrlo jasan da je ovo privuklo pažnju viših dužnosnika u Washingtonu. Rekao sam mu, pogledajte, vodimo ovaj razgovor od prosinca 2021. To je mnogo vremena i ako nastavite odbijanje i blokiranje ovog projekta, bit ćemo kritični prema vama u javnosti, trebate to razumjeti. I to se i dogodilo'', rekao je.

Kaže kako su ''bili smo vrlo jasni''.

''Ja sam bio vrlo jasan na tom sastanku s gospodinom Čovićem, ovo su naši interesi, evo zašto nam je stalo, ovdje su problemi. Vodili smo ovaj razgovor već vrlo dugo i ako nastavite opstrukcije i blokiranje ovog projekta, bit ćemo kritični prema vašem ponašanju u javnosti'', rekao je.

Najava sankcija

Naveo je kako SAD postupaju i govore o onome što će učiniti ''kako bismo promicali, štitili i branili svoje interese ovdje''.

''Dakle, govorit ćemo javno ako vidimo stvari koje nam se ne sviđaju, bilo da dolaze od gospodina Dodika, gospodina Čovića ili bilo koga drugoga. Djelovat ćemo ako vidimo da su interesi Sjedinjenih Američkih Država ovdje ugroženi, a to uključuje stvari poput antidejtonskih aktivnosti ili korupcije. A neka od djelovanja mogla bi uključivati sankcije, na primjer. Ali to nije skrivena poruka. To govorimo javno ljudima u ovoj zemlji, i to govorimo privatno političkim liderima ovdje u ovoj zemlji'', rekao je.

Podsjetimo, Čović je rekao kako ga ne zanimaju javne prozivke.

''Mislim da je to bio šesti mjesec prošle godine. Nakon jedne posjete jednog predstavnika administracije, odnosno veleposlanika u Sarajevu, u Domu naroda, kad smo se razišli, prijateljski razgovor je bio a na kraju rečeno: Ako to ne uradiš ja ću sutra izaći i prozvati te za korupciju, za antidejtonsko djelovanje, za rušenje vlasti. I stvarno je izašao sutra dan i znate da je to odjeknulo u javnosti jedan dan preko vikenda ali nije se baš netko time bavio. Da bi već za desetak, petnaest dana ta ista osoba mene pitala pa kako ja nisam na to reagirao. On mene prozvao, ja ništa. Pa velim ja. Nije mi interesantno, zašto bi se bavio ja tim. Vi imate svoj posao, ja svoj. Ja odgovaram samo za ono za što sam formalno preuzeo odgovornost prema svom narodu i svojoj domovini'', rekao je Čović.

Anđeoska lista

Istaknuo je kako neće odustati od ideje da se osnuje nova tvrtka po uzoru na to kako imamo dvije elektroprivrede.

''Dopustiti da jedan bitan strateški energent kao što je plin upravlja netko drugi s različitim mogućim strategijama je bilo politički naivno. Ja sam rekao, kao što imamo BH Gas imat ćemo i Južnu plinsku interkonekciju i na to se ne može nitko ljutiti. Ona će također biti u vlasništvu Federacije BiH 100 posto i ne može nitko govoriti o nekim interesima. Ja osobno nemam nikakvih privatnih interesa i nadam se da partneri s druge strane nemaju nikakvih privatnih interesa i mi ćemo i dalje gurati taj projekt'', rekao je Čović.

Naveo je da ne bi želio da jednog dana, zbog neke krize, netko u Sarajevu zatvori plin u Posušju, usporedivši slučajeve dvaju elektroprivreda i krizama u koje upadaju.

Komentirajući mogućnost sankcija, Čović je rekao kako on može biti samo na anđeoskoj listi.

Kopirati
Drag cursor here to close