Dubrovnik

Prvo obraćanje Schmidta: Tri konstitutivna naroda i ostali

Govoreći o ulozi Amerike na Balkanu Schmidt je rekao da ga raduje da se američka administracija vratila.
Vijesti / Politika | 10. 07. 2021. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako pogledamo Bosnu i Hercegovinu vidjet ćemo da se ne radi o većini ili manjini nego se radi o tri konstitutivna naroda i ostalima. Danas ako bismo pogledali na Dayton imali bismo ideje da neke članke napišemo drugačije ili da imaju drugačije opcije. Ali, tako je kako je'', rekao je zastupnik u Bundestagu i nadolazeći Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sudjelujući u radu Dubrovnik Foruma.  

Schmidt koji se od imenovanja na poziciju Visokog predstavnika nije oglašavao u javnosti, obraćanje na Forumu je iskoristio da pošalje i neke direktne poruke vezane uz Bosnu i Hercegovinu.

Prilično je jednostavno

''Prilično je jednostavno za one koji imaju fantazije da bi bilo dobro mijenjati granice. Ili imaju fantazije da kreiraju nove zemlje rekao bi im da je gotovo. Vrijeme je da se opredijelimo za stabilnost i da se ponašamo prema ljudima onakvima kakvi su'', kazao je Schmidt.

Govoreći o ulozi Amerike na Balkanu Schmidt je rekao da ga raduje da se američka administracija vratila. Istovremeno je upozorio da ne želi da BiH bude na vrhu agende dešavanja.

“Nemojte zaboraviti Amerikance. Oni su uradili mnogo za Zapadni Balkan u ključnim vremenima. Iskreno, nekada vjerojatno više nego Evropljani kojima je trebalo duže vremena da shvate šta se mora uraditi'', rekao je i dodao kako se , nada post-Trump eri, ne pred-Trump eri.

  / Foto: dubrovackidnevnik.net.hr

N1 navodi kako se vrlo izravno osvrnuo i na pitanja vladavine prava odnosno Priebeova izvještaja za BiH te situaciju s mladima u Bosni i Hercegovini.

Iskustva Daytona

“Iskustva Daytona moraju biti iskorištena, i to će biti dio mojih dužnosti, da transformiramo i prevedemo ovo prema europskim integracijama. Ali, ovo su izvršne mogućnosti i mislim da ih moramo shvatiti kao alate i staviti ih zajedno i pokušati da dođemo do zajedničkog shvaćanja u zemlji po pitanju posjedovanja. Na primjer tu je pitanje vladavine prava, gdje Priebeov izvještaj iz Europske unije, koji je veoma intenzivan i direktan izvještaj i moramo provjeriti, a pretpostavljam, da kada provjerimo da ćemo vidjeti da nismo ispunili ili tražili ispunjenje stvari”, kazao je.

Raditi s mladima

Istaknuo je kako “moramo raditi na mladima, mlađoj generaciji”.

“Ako ne obratimo pažnju na mlađu generaciju, ovo se ne odnosi samo na BiH nego i na druge potencijalne konflikte u regiji, mi ćemo pasti. Ako se to desi onda moramo imati neke hitne alate da kažemo ‘ok, napravili smo uspjeh, ispunili smo uvjete za EU članstvo“, zaključio je Schmidt.

 

Kopirati
Drag cursor here to close