Parlament

Prvi put za stolom – Kreće priča o legalizaciji marihuane u BiH

Tako se pokreće priča o kojoj se godinama tek ponešto moglo čuti…
Vijesti / Politika | 22. 11. 2023. u 13:36 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija na temu 'Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe – kako ubrzati proces?', po prvi put na ovu temu u Parlamentarnoj skupštini BiH okupit će predstavnike brojnih institucija u Bosni i Hercegovini, između ostaloga, Vijeća ministara, parlamenata na različitim razinama vlasti, ministarstava zdravlja, kliničkih centara u BiH, SIPA-e i Tužiteljstva BiH, policije RS, FBiH i Brkom, Agencije za lijekove i medicinska sredstava i drugih državnih agencija, zavoda, predstavnike akademske zajednice, farmaceute, udruženja i inspekcija.

Pročitajte još

Kako su stranke govorile?

Tako se pokreće priča o kojoj se godinama tek ponešto moglo čuti iako se godinama govorilo o potrebi za uvođenjem marihuane u liječenje pogotovo u slučajevima oboljenja od malignih i autoimunih bolesti.

Kako se u Bosni i Hercegovini uvijek politika pita poslije struke, a struka nema ništa protiv, u godini pred izbore pitali smo političke stranke što misle o legalizaciji marihuane.

Godine 2017. iz HDZ-a 1990 rečeno nam je kako su ''za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe uz primjerenu zakonsku regulativu koja će osigurati strogu kontrolu u proizvodnji i disturbaciji kako ne bi došlo do zlouporabe''.

HDZ BiH nam je tada rekao kako nisu o tome raspravljali kao o stavci izbornog programa, a Demokratska fronta bi podržala ovu inicijativu.

SDP BiH naveo je tada kako se politička stranka ne treba se baviti treba li se legalizirati ili ne marihuana u medicinske svrhe ali smo stanovišta i to zagovaramo da treba napraviti ekspertni tim stručnjaka koji bi to odgovorio i koji bi rekao koliko je to opravdano.

Građani za

Iz SDA je rečeno kako u Programu SDA za predstojeće Opće izbore 2018. godine nije tretirano ovo pitanje.

''U zavisnosti od inicijativa, odnosno njihove opravdanosti, nadležni Savjet SDA će razmatrati legalizaciju marihuane u medicinske svrhe nakon čega će zauzeti svoj stav, imajući u vidu moralne, etičke i sve druge aspekte'', rečeno nam je tada iz SDA.

Od svih stranaka, najdalje je pak otišla, Hrvatska republikanska stranka, koja tvrdi da se zalaže i za legalizaciju rekreativnog konzumiranja marihuane.

''Država bi imala još jedan izvor poreznih davanja, pokrenula bi se proizvodnja, upošljavanje ljudi, standardizirala bi se prodaja po pitanju sastava i kvalitete proizvoda, u konačnici zadao bi se udarac već dobro uhodanom i razvijenom crnom tržištu, čime bi se uštedjelo i na represivnom aparatu'', poručili su tada iz HRS-a.

Portal Bljesak.info proveo je i anketu pa je od 3.100 sudionika ankete njih 96 posto reklo da je za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe.

Kopirati
Drag cursor here to close