Saša Magazinović

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe je međunarodna obaveza BiH

Ono što je nekad bila vrlo progresivna inicijativa, sada je to naša međunarodna obveza.
Vijesti / Flash | 01. 11. 2023. u 07:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: lifetimeinternalmedicine.com / Medicinska marihuana

Godinama se u Bosni i Hercegovini vode rasprave o tome da se upotreba kanabisa legalizira u medicinske svrhe i da se tako pacijentima kojima lijekovi na bazi kanabisa pomažu u liječenju različitih bolesti omogući kupovina ovog proizvoda u apotekama. Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, jedan od inicijatora i zagovornika legalizacije kanabisa u medicinske svrhe za Raport kaže da se u naporima da se ovo pitanje riješi pojavio izvjestan napredak.

Korak naprijed

Prije svega korak naprijed u legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji ogleda se u tome što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u javnu raspravu uputila dokument koji ovu vrstu legalizacije definira u svjetlu međunarodnih obaveza BiH i predlaže da se kanabis s liste zabranjenih tvari prebaci na listu biljaka pod strogom kontrolom.

"Ono što je nekad bila vrlo progresivna inicijativa, sada je to naša međunarodna obveza. Podsjećam da je Komisija UN-a za droge koja šalje uputstva državama o stavljanju na listu zabranjenih potencijalno novih droga , donijela uputstvo da se kanabis iz grupe strogo zabranjenih droga svrsta u kategoriju sredstava koje su „dozvoljene pod posebnim okolnostima i dozvolama. U svjetlu tih izmjena Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH donijela je tu odluku koju bi nakon javne rasprave trebala uputiti u dalju proceduru, odnosno Vijeću ministara BiH na usvajanje- kaže Magazinović.

S druge strane, nedavne aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru kojih je na području čitave BiH nedavno provjeravalaproizvode li se u BiH i prodaju proizvodi na bazi kanabisa, prema Magazinovićevoj ocjeni, ma koliko te aktivnosti SIPA-e rezultirale represivnim mjerama prema određenim pojedincima i ustanovama, one bi ipak mogle ubrzati proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH.

Naime, u odgovoru na Magazinovićevo poslaničko pitanje o tome je li SIPA u BIH provodila aktivnosti po pitanju kršenja Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga u segmentu prisustva proizvoda na bazi kanabisa u ‘legalnoj prodaji’ i kakvi su rezultati tih aktivnosti, iz te policijske agencije su odgovorili da je u posljednje vrijeme provedena opsežna provjera informacija da se u apotekama i raznim trgovinama širom BiH, kao i na pojedinim internet stranicama prodaju proizvodi na bazi kanabisa, koji su uvezeni u BiH pod nazivom suplementi ili dodaci prehrani.

U BiH i ekstrakt kanabisa po zakonu u rangu kokaina i heroina

Kao rezultat provjera i inspekcija SIPA-e je došla do podataka da se u pojedinim apotekama, te putem nekih internetskih stranica mogu kupiti proizvodi koji u svom sastavu imaju aktivne supstance Cannabis sative, odnosno konoplje.

O tome je SIPA podnijela izvještaj i Tužiteljstvu BiH, a predložila je i da postupajući državni tužitelj u vezi s tim izvještajem održi sastanak s predstavnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Magazinović pojašnjava da je u ovom slučaju SIPA samo radila svoj posao i provodila aktualni zakon koji u BiH zabranjuje prodaju proizvoda koji u svom sastavu ima bilo kakav ekstrakt kanabisa i da je stoga potrebno mijenjati zakonsku regulativu za ovu oblast.

"Zakon kaže da je u BiH zabranjeno proizvoditi, uvoziti i prometovati s bilo kojim proizvodom koji sadrži bilo koji sastojak kanabisa. Ako se radi i o kremi za ruke, šamponu za kosu, bombonima, čokoladama koje sadrže i minimalan procenat čak i ekstrakt kanabisa, a što su sve proizvodi koji se mnogu kupiti na kioscima dok pređete granicu BiH, u našoj zemlji takvi proizvodi su zabranjeni isto kao i droga kokain koja je i prema UN listi u kategoriji strogo zabranjenih droga. S druge strane, ako je neko u BiH uvezao neki proizvod koji sadrži i najniži procenat kanabisa on je prekršio zakon. Zato smatram da će i ove aktivnosti SIPA-e , koja je samo radila svoj posao, ma koliko mjere koje je Agencija poduzela izgledale restriktivno, ipak značajno ubrzati proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH jer pokazuju koliko je naš zakon besmislen i da će to otvoriti oči onima kojima nije bilo jasno koliko imamo restriktivan i nazadan zakon koji mora biti mijenjan'', pojašnjava Magazinović.

Medicinski kanabis na crnom tržištu

Inače, medicinski kanabis legalan je u Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Dok u BiH još traju rasprave o njegovoj legalizaciji mnogi pacijenti u našoj zemlji uzimaju lijekove na bazi ove biljke na „crnom tržištu“ , a koje je bez ikakve kontrole kada je u pitanju i kvaliteta i cijena.

Nažalost, mnogi u goloj borbi za život s nekim bolestima ne biraju način da dođu do tih proizvoda, riskirajući tako i dodatne zdravstvene probleme, a i krivičnu odgovornost.

Stoga bi legalizacija kanabisa u medicinske svrhe višestruko doprinijela uređenju ove oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close