Medicinski kanabis - dokazi i kontroverze

Vranić: Pitanje legalizacije kanabisa je stvar političke volje

Uzgoj medicinske konoplje zahtjeva izgrađenu infrastrukturu nadgledanja i kontrole, od rasadničarske proizvodnje do prerade za finalnu upotrebu.
Gospodarstvo / Flash | 28. 10. 2022. u 16:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstveni Simpozij o temi 'Medicinski kanabis - dokazi i kontroverze' organiziran uz podršku Ministarstva zdravstva i Ministarstva za znanost, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo održan je u petak na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a prezentirana su najnovija naučna saznanja o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

''Iako je medicinski kanabis česta tema u medijima još nije dopuštena upotreba lijekova na bazi kanabisa u našoj zemlji, bez obzira na mnoge inicijative i zaključke različitih radnih grupa vezanih za njegovu upotrebu u liječenju određenih oboljenja''.

''Dok se očekuju izmjene u regulativi i pravnim okvirima Bosne i Hercegovine, a po ugledu na regulative ostalih europskih zemalja, Farmaceutski fakultet u Sarajevu odlučio je organizirati prvi simpozij o toj temi. Na tom simpoziju predstavljena su najnovija znanstvena saznanja o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe'', navodi se.

Dekan Farmaceutskog fakulteta Fahir Bečić istaknuo je da će taj fakultet nastojati da i ubuduće radi na organizaciji takvih stručnih znanstvenih skupova gdje će se razmjenjivati iskustva i saznanja o toj temi s ciljem poboljšanja znanosti i struke, ali i zdravlja i zaštite života pacijenata.

Ministrica za znanost, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić naglasila je da je Bosna i Hercegovina šezdesetih godina prošlog stoljeća imala velike površine konoplje koja se tad koristila za izradu tekstila, građevinske radove, ali i u mnoge druge svrhe.

''Zamijenile su je modernije tehnologije i usjevi, koji su donosili više novca. Danas bi uzgoj medicinskog kanabisa mogao da bude osnov različitih biznisa, od onih koji se bave zdravljem i ljepotom do onih vezanih za različite industrije (prehrambenu, građevinarstvo i sl.). Ipak, treba naglasiti da uzgoj medicinske konoplje zahtjeva izgrađenu infrastrukturu nadgledanja i kontrole, od rasadničarske proizvodnje do prerade za finalnu upotrebu, a to treba biti regulirano različitim zakonima i propisima'', rekla je ministrica Nikolić. Naglasila je da je to inovacija u farmaceutskoj profesiji, koja se može proučavati na Univerzitetu kao interdisciplinarni studij.

 Foto: Agencije / Ilustracija

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je kazao da je, kroz dugogodišnji rad sa pacijentima, uvidio značaj medicinskog kanabisa u liječenju.

''Nažalost, naši pacijenti medicinski kanabis nabavljaju na ilegalnom tržištu i plaćaju ga skupo, za razliku od pacijenata u nekim drugim zemljama gdje je dozvoljen u svrhu liječenja. Ministarstvo zdravstva je pokrenulo sve aktivnosti na županijskoj razini, a smatram da je pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe i stvar političke volje u državi'', naglasio je ministar Vranić. Istaknuo je da će taj i svi budući simpoziji o medicinskim dokazima efikasnosti kanabisa otežati otpor donositeljima odluka o legalizaciji kanabisa u Bosni i Hercegovini. 

Kako navodi Služba za protokol i press KS, na današnjem simpoziju predavanje su održali brojni regionalni i domaći stručnjaci iz te oblasti.

- Kroz nova saznanja i diskusiju razmjenjena su iskustva o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, te se upoznalo sa važećom legislativom u zemljama gdje je legalizirana upotreba medicinskog kanabisa, sa osvrtom i na legislativu u Bosni i Hercegovini - navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close