Odluke i reakcije

Prva velika kriza nove vlasti u BiH – Zarobljeništvo i secesija

O odluci NSRS i Zakonu o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH, Cvijanović je kazala da Srpska želi da s kolegama iz političkog Sarajeva napravi dogovor…
Vijesti / Politika | 28. 06. 2023. u 10:16 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je kako je BiH sada ''zarobljeništvo iz kojeg treba izaći'' i da posebne sjednice Narodne skupštine RS koje su održane predstavljaju reakciju na stalni pritisak i maltretiranje.

Cvijanović je, piše Tanjug, poručila kako se ne može tražiti da se ispune određene stvari, a onda će se za 20 godina reći da BiH nisu potrebni strani suci i OHR.

Na šta liči ova zemlja?

"Pa, na šta liči ova zemlja? Jel treba da se mrcvarimo 20 godina na ovaj način. Mislim da treba kao odgovorni ljudi za sudbinu zemlje i procese dogovaramo ovdje", rekla je Cvijanović sinoć novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Kako prenosi RTRS, Cvijanović je upitala kakve su to više megalomanske i nacionalističke agende u kojima netko nekome treba da kaže da ne može postojati mehanizam koordinacije ili nešto drugo.

Podsjetila i na ratne zločine i procesuiranje, navodeći da je u BiH normalno da neki bošnjački časnik ili general dobije presudu i pobjegne i nikome ništa.

Rekla je i da je svjedočila tome da su postignute sporazume pokvarili stranci, kao i da je 2012. godine postignut sporazum o imovini, kao i da je svjedočila pozivu da se izađe iz toga.

"Dakle, rade protiv nas i kako ja da vjerujem da je to za dobrobit BiH i svih njenih naroda i građana i entiteta? Nije dobrobit dok god nam prave razdor ovdje", navela je Cvijanović.

Neće biti mira i reda

Naglasila je kako dok god bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović svaki drugi dan priziva sankcije - neće biti mira i reda.

"Onog dana kada počnem da zovem strance da sankcioniraju nekog mog kolegu Bošnjaka - to je vreme da odem iz politike jer nisam u stanju ništa dati toj politici i zemlji, ako mi treba Amerikanac da uvede sankcije Bećiroviću ili mi treba neki Briselaš da uvede sankcije nekome drugom. Tog dana nisam za politiku, jer nisam kadra da pričam, da delegiram pitanja i razgovaram sa svojim kolegama", rekla je Cvijanović.

O odluci NSRS i Zakonu o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH, Cvijanović je kazala da Srpska želi da s kolegama iz političkog Sarajeva napravi dogovor da BiH ima zakon i da se regulira Ustavni sud BiH i njegovo ponašanje, tko tamo može sjediti i kako da odlučuje i da se ponaša.

Prva velika kriza

S druge strane, stranke trojke oštro su u utorak reagirale na odluku parlamenta RS da usvoji zakon kojim zabranjuje provedbu presuda državnog Ustavnog suda.

Postupak parlamenta RS, koji je iznudio predsjednik tog entiteta Milorad Dodik u nastojanju da potkopa rad Ustavnog suda BiH jer nije zadovoljan njegovim odlukama, dovelo je do prve velike krize u vladajućoj koaliciji.

"Ovo je službeno početak secesije entiteta RS i početak destrukcije ustavnog poretka BiH", izjavio je predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić.

Oglasili su se i iz američkog veleposlanstva izjavom u kojoj su ocijenili kako je zakon usvojen u RS "bezobzirni napad na Daytonski sporazum". Naveli su će SAD odlučno braniti teritorijalni integriret i suverenitet BiH a da će posljedice snositi svi oni koji koji ruše Dayton.

Odmah nakon toga u zajedničkom reagiranju SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) rekli su kako usvajanje zakona o zabrani provedbe presuda Ustavnog suda predstavlja grubo kršenje ustava BiH, Daytonskog sporazuma i otvoreni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close