Tko koči?

Procurio izvještaj Europske komisije o BiH - nema napretka

U nacrtu dokumenta se podvlači da su se vlasti i stranke iz RS-a zalagale za neutralan stav o agresiji Rusije na Ukrajinu, ''osporavajući usklađivanje s izjavama EU i ometajući punu implementaciju restriktivnih mjera protiv Rusije''.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2022. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednostrano preuzimanje državnih nadležnosti od strane entiteta Republika Srpska i demontiranje državnih institucija, ugrozilo je perspektivu zemlje za pristupanje u Europsku uniju (EU), ističe se u izvještaju Europske komisije koji je posvećen BiH.

U izvještaju koji će Europska komisija objaviti 12. listopada, a u koji Radio Slobodna Europa (RSE) ima uvid, podvlači se da su stranke sa sjedištem u entitetu Republika Srpska blokirale zakonodavne i izvršne institucije na državnoj razini, “što je dovelo do skoro potpunog zastoja u reformama”.

Država se uskladila sa sankcijama, provedbu ometa RS

Stručnjaci Europske komisije navode da je Bosna i Hercegovina “značajno” povećala stopu usklađivanja sa zajedničkom vanjskom politikom EU, koje se odnose na sankcije protiv Rusije koje su odgovor na agresiju u Ukrajini.

U nacrtu izvještaja se prepoznaje i pozdravlja ovo povećanje stope formalnog usklađivanja koje je načinila država.

Međutim, u nacrtu dokumenta se podvlači da su se vlasti i stranke iz RS-a zalagale za neutralan stav o agresiji Rusije na Ukrajinu, ''osporavajući usklađivanje s izjavama EU i ometajući punu implementaciju restriktivnih mjera protiv Rusije''.

Opstrukcije uoči izbora

U većini dokumenta o Bosni i Hercegovini se u više navrata spominje da nema nikakvog progresa u važnim poljima.

Navodi se, između ostalog, da Vijeće ministara BiH nije poduzeo nikakve korake da bi razvio nacionalni program za usvajanje pravne tekovine EU.

Zbog ''političke opstrukcije'' je Ministarstvo financija i trezora BiH ometalo nesmetanu organizaciju oktobarskih izbora uskraćivanjem potrebnih sredstava.

Održavanje izbora je ocijenjeno dobro, ali se kaže da su izbori u listopadu obilježeni nepovjerenjem u javne institucije i retorikom koja je neujednačena.

Također se ocjenjuje da nije postignut napredak u osiguravanju i omogućavanju okruženja za civilno društvo.

U pravosuđu nema napretka

Nijedan napredak Europska komisija nije obilježila u BiH po pitanju pravosuđa.

Ocjenjuje se da se BiH nije poboljšala nezavisnost i nepristranost pravosuđa, te da izvršna i zakonodavna vlast nije usvojila dodatne mere zaštite.

Dodaje se da nedosljednost i preširoka diskrecijska prava i dalje postoje u primjeni pravila o imenovanju, disciplinskoj odgovornosti, napredovanju u karijeri i sukobu interesa sudaca i tužitelja.

''Potrebne su hitne mjere da se vrati povjerenje javnosti u pravosuđe i ojača njegov integritet. Nedostatak političke posvećenosti reformi pravosuđa i loše funkcioniranje pravosudnog sistema i dalje ugrožavaju uživanje prava građana i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala'', ocjenjuje se u nacrtu dokumenta.

Policija podložna političkom miješanju

Nema napretka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala jer, stručnjaci Europske komisije smatraju da politički lideri i pravosudne institucije nisu uspjeli da se izbore sa široko rasprostranjenom korupcijom i aktivno su blokirali napredak, “što je dovelo do dugoročnog zastoja i sve većih znakova političkog zarobljavanja”.

“Kontinuirani nedostatak napretka na svim nivoima povećava rizik od nazadovanja. Politički lideri i pravosudne institucije moraju hitno da poprave situaciju”, poručuje se u izvještaju o BiH.

Iako se priznaje da su u proteklih 12 mjeseci podignute neke optužnice koje se odnose na visoke kazne za korupciju, “ukupni rezultati ostaju beznačajni zbog operativne neefikasnosti i političkog uplitanja”.

Ocjenjuje se da je policija u zemlji podložna političkom miješanju.

Nije operativna točka kontakta za suradnju s Agencijom za sprovođenje zakona Europske unije (EUROPOL), te ne postoji sistemska suradnja s Agencijom Europske unije za suradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (EUROJUST).

Od bosanskohercegovačkih vlasti se traži da hitno usvoje zakon za borbu protiv pranja novca i financiranje terorizma.

Loše ocjene u slobodi izražavanja

Europska komisija smatra da u Bosni i Hercegovini nije postignut napredak u garantiranju slobode izražavanja i medija kroz zaštitu novinara od prijetnji i nasilja i osiguravanje financijske podobnosti sistema javnog emitiranja.

Ocjenjuje se da i dalje postoje izazovi kada je u pitanju sloboda okupljanja, posebno u RS.

Bez napretka i u preuzimanju odgovornosti za EU članstvo
Bosna i Hercegovina, prema ocjeni Europske komisije, treba da značajno pojača usklađivanje s pravnim tekovinama EU, te primjeni i ojača neophodne zakone.

“Tijekom perioda na koji se izvještaj odnosi (12 mjeseci), postignut je ograničen ili nikakav napredak u različitim poglavljima pravne tekovine EU”, zaključuje se u izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close