Država na aparatima

Problem je u Sarajevu: Logično rješenje za BiH je švicarska konfederacija

Meter ocjenjuje da njemački diplomata Christian Schmidt, ili bilo tko drugi, "a najmanje politička karikatura Željko Komšić", u BiH neće riješiti baš ništa...
Vijesti / Politika | 05. 10. 2021. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je nefunkcionalna država koja živi "na aparatima" i trajat će koliko vanjski tutori budu željeli, rekao je politički analitičar i urednik hrvatskog portala Geopolitika Zoran Meter za Glas Slavonije.

Dugoročno održiv okvir

Meter ističe da je "logično rješenje da se tri konstitutivna naroda, slična samo po jeziku i međusobnoj mržnji, dogovore o modelu suživota poput konfederacije u Švicarskoj, sa svojim teritorijalnim jedinicama i bez mogućnosti bilo čijeg preglasavanja i nametanja volje drugima".

Pročitajte još

''To je za BiH jedini dugoročno održiv okvir koji bi onda nudio potrebnu političku i sigurnosnu stabilnost, koja je preduvjet za prosperitet'', rekao je.

Meter navodi da predstavnici bošnjačkog naroda odbacuju ovo rješenje poput "svetogrđa", ističući kako je to samo korak do raspada BiH, što uopće nije točno.

Meter ocjenjuje da njemački diplomata Christian Schmidt, ili bilo tko drugi, "a najmanje politička karikatura Željko Komšić", u BiH neće riješiti baš ništa ako se o ključnim pitanjima prethodno ne dogovore stvarni predstavnici tri konstitutivna naroda, uključujući i promjenu izbornog zakona.

Dogovor velikih sila

"SFRJ je kao višenacionalna država propala, a BiH je svojevrsna Jugoslavija u malom. Zaključak se nameće sam po sebi", rekao je Meter i dodao kako procjenjuje da nema pomaka k rješenju, već prema dezintegraciji, te da je osnovni problem za budućnost BiH u stavovima političkog Sarajeva.

On naglašava da bi se "problemi u regiji mogli riješiti i dogovorom velikih sila, što nije isključeno, ali je pitanje koliko će tim dogovorom biti zadovoljni lokalni igrači".

Rekao je kako ''treba polaziti od zadanih činjenica i prema njima kreirati budućnost''.

Kaže kako se radi o činjenici da je SFRJ kao višenacionalna država propala, a da je BiH svojevrsna Jugoslavija u malom. Zaključak se nameće sam po sebi.

Zabluda s nacijama

''Sve izvan tog konteksta, pozivanje na nekakvu povijest BiH (koju svatko tumači na svoj način i kako mu odgovara), na nekakve nacije (nacija u modernom smislu nije bilo do druge polovine 19. stoljeća) koje eto u BiH žive od pamtivijeka, a onda i stvaranje najnovijih nacija na temelju geografskih pojmova (pa tako su tako muslimani postali Bošnjaci, a Hrvati i Srbi to nisu jer eto imaju matične domovine, čime se, zapravo, negira njihova ukorijenjena prisutnost na tlu BiH) zablude su koje se svjesno plasiraju upravo u korist nacionalnih interesa pojedinog naroda. Povijest, kada razdvaja, a ne spaja, jednostavno treba ostaviti po strani i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti. Dakle, inzistirati na multietničkoj, građanskoj BiH je utopija'', rekao je.

Smatra kako bi, da je vanjskim tutorima na teritoriju BiH bila želja stvoriti stabilni prostor, to već davno učinili.

''"Zamrznuti kaos je idealan za one svjetske mutikaše koji najbolje "plivaju u mutnom" i koji će ga "odlediti" kada im i ako to zatreba. I treća jednostavna činjenica: logično bi bilo da se tri konstitutivna naroda (slična samo po jeziku i međusobnoj mržnji) dogovore o modelu suživota poput švicarske konfederacije, sa svojim teritorijalnim jedinicama, bez mogućnosti bilo čijeg preglasavanja i nametanja volje onim drugima. To je za BiH jedini dugoročno održiv okvir koji bi onda nudio i potrebnu političku i sigurnosnu stabilnost koja je temeljni preduvjet za prosperitet'', rekao je Glasu Slavonije Meter.

Unitarizam jača sa slabijim Zagrebom

Kaže kako se i Hrvatska i Srbija mogu se obvezati međunarodnopravnim aktom da neće pripajati teritorije BiH dok se god dogovorena ustavna rješenja od tri konstitutivna naroda poštuju.

''Naravno, ne treba biti naivan i vjerovati da će se to i dogoditi: za ovo svi u BiH već odavno znaju (to nije moja umotvorina) pa pomaka prema tom - jedino održivom rješenju, ipak nema, već upravo suprotno - ima pomaka prema dezintegraciji. I još nešto važno: bošnjački unitarizam (koji je samo blaža forma velikobošnjačke ideologije) jača sa slabošću Zagreba, i to se dobro vidjelo proteklih 20-ak godina'', rekao je.

Što se tiče bosanskih Srba, Meter smatra da su oni itekako svjesni na koji su način došli do svoje Republike Srpske i koliko im je teritorija međunarodna zajednica za nju dala, i da zato ne bi imali ništa protiv konfederalnog ustroja BiH kada bi se oko toga složili Hrvati i Bošnjaci.

''Primaran problem za budućnost BiH danas ipak vidim u stavovima Sarajeva'', rekao je, između ostalog, Meter.

Kopirati
Drag cursor here to close