Reforme u BiH

Palmer za Bljesak: Dvadeset godina donosimo isti papir

Na upite o rješavanju etničkog prefiksa i načinu reorganizacije Doma naroda, Palmer je istaknuo kako je to pitanje na političkim strankama ove zemlje...
Vijesti / Politika | 01. 10. 2021. u 12:02 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Željeli bismo vidjeti ograničenu ciljanu ustavnu promjenu, konkretno da se uklone etnički prefiksi za izbor u predsjedništvo i Dom naroda, tj. da BiH i njezin izborni proces bude u potpunosti u skladu sa presudama Europskog  suda za ljudska prava'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Matthew Palmer, koji je prvi put doputovao u Bosnu i Hercegovinu nakon što je preuzeo dužnost specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH.

Na upite o rješavanju etničkog prefiksa i načinu reorganizacije Doma naroda, Palmer je istaknuo kako je to pitanje na političkim strankama ove zemlje, a da je SAD tu kao partner koji će im pomoći pri postizanju dogovora.

''Ova pitanja su jako komplicirana. Bit će neophodan kompromis. SAD nema svoju ulogu u ovom procesu, u smislu da mi ne zastupamo bilo koji dio političkog spektra. Mi nismo odgovorni pred biračima BiH. Želimo biti tu kao netko tko će pomoći, kao partneri, kao prijatelji, kao netko tko će podržati BiH da dođu do dogovora međusobno'', istaknuo je.

Foto: Bljesak.info / Matthew Palmer

Naveo je kako taj dogovor nije jednostavno postići, odnosno nije lako doći do te točke da svi akteri ovog procesa budu zadovolji i prihvate rješenje.

''Čuli ste HDZ BiH i čvrste rezervacije koje imaju o tome kao putu naprijed, ali to će se morati uravnotežiti sa drugim interesima. Neću vam reći što će stranke dogovoriti, oni moraju imati te razgovore među sobom i moraju postići dogovor koji će dobiti dovoljnu podršku da bude usvojen kao zakon, i u parlamentu kao paket ustavnih promjena. Dakle, to nije jednostavno uraditi, to je demokracija. Moj posao nije na naredim strankama što da urade, idealno moj posao je da okupim ljude, da razgovaraju o tome, da vide zajedničke interese'', navodi.

Ističe kako će i pitanje Doma naroda biti tema pregovora, da je SAD spremna raditi sa strankama, no da je na njima da ta pitanja rješavaju u skladu sa svojim interesima.

Komentirajući izjavu kako se, obzirom na politička događanja u BiH, novinarima čini da već dvadeset godina pišu jedan te isti članak, Palmer je rekao kako se i njima čini kako ''dvadeset godina donose isti papir''.

Foto: Bljesak.info / Palmer u razgovoru s novinarima u Sarajevu

Na upit kako je svima poznato da politički lideri funkcioniraju jako dobro kada dođe do pitanja koja se tiču njihove egzistencije, no kad se radi o narodu jesu li oni voljni postići dogovor i postoji li mogućnost kazni, Palmer odgovara: ''Mislim da su politički lideri sposobni da urade promjene. Dogovor oko Mostara nije bilo lako postići, no uspjeli su. Trebalo je vremena, bilo je određenih pritisaka, ne izvana, nego pritisaka od njihovih glasača. U potpunosti je moguće da se lideri okupe i dogovore oko izborne reforme koja će pomoći ovoj zemlji da ide naprijed.''

Tijekom posjete BiH susreo se brojnim političkim liderima, ali i s predstavnicima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH čiji članovi trenutno ne učestvuju u radu Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstava pri Parlamentarnoj skupštini BiH.

Govoreći o tome što je sve potrebno učiniti kako bi se zadovoljio minimum uvjeta koje su potrebni za osiguranje boljeg izbornog procesa u BiH, naveo je da ga je potrebno uskladiti s onih u Europskoj uniji te uvesti transparentnost i pravičnost u izborni proces.

Kaže da je za svaki od dogovora potrebno osigurati većinu u državnom parlamentu koji bi na kraju trebao donijeti i zakone i promjene Ustava što je također težak proces, ali naglašava da to nije slučaj samo u BiH nego je to težak proces za svaku zemlju.

FOTO: Bljesak.info / Matthew Palmer

Osvrnuo se na model koji je predložio bivši europski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle, a podrazumijevao je da Federacija ostane jedna izborna jedinica, ali da drugi član Predsjedništva bio onaj koji bi dobio više glasova u kantonima u kojima prvi član nema više glasova.

Palmer kaže da je taj model jedan od puteva kojim se može ići, ali pitanje je kako postići da taj model odražava suštinu BiH, a to je jedna država, dva entiteta i tri naroda.

''Füleov model nije jedini, ali je koncept otvoren za napredak. Nema fiksirane izborne jedinice zbog čega su neki rekli da je to klizav teren prema trećem entitetu. Podržali bismo i neku varijantu Füleovog modela, ali sasvim je jasno da niko iz ovih razgovora neće izaći 100 posto zadovoljan'', zaključio je Palmer.

Najavio je da će se uskoro vratiti u BiH zajedno s direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst.

Kopirati
Drag cursor here to close