SDP, DF, SBB i Naša stranka

SIP namjerava novom odlukom podijeli FBiH na dvije etničke izborne jedinice

''Ovakva Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o načinu izbora izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, bila bi potpuno neustavna, diskriminatorna i de facto dijelila FBiH na dvije etničke izborne jedinice'', navode iz ovih stranaka.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2018. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) namjerava sljedeći tjedan donijeti Odluku o načinu izbora izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a koja je potpuno neustavna, diskriminirajuća i koja de facto dijeli FBiH na dvije etničke izborne jedinice'', poručeno je sa zajedničkog sastanka SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke.

Pojašnjavaju kako bi ova odluka onemogućila da ijedan Hrvat iz Sarajevskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona bude izabran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Istovremeno niti jedan Bošnjak iz Posavskog, Livanjskog kantona ili HNK ne bi mogao biti  izabran u Dom naroda federalnog Parlamenta.

Foto: PR / Sa zajedničkog sastanka SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke

''Ovakva Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o načinu izbora izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, bila bi potpuno neustavna, diskriminatorna i de facto dijelila FBiH na dvije etničke izborne jedinice'', navode iz ovih stranaka.

Tvrde kako bi se na ovaj način u izborni sustav BiH uvela neustavna rješenja, s elementima diskriminacije kojim se dodatno derogiraju dosadašnje presude Suda za ljudska prava u Strazburu kojima su utvrđene brojne diskriminacije u postojećem izbornom zakonodavstvu u BiH.

Ustav FBiH i Ustav BiH jasno kažu da se do potpune provedbe Aneksa 7. mora primjenjivati popis stanovništva iz 1991. godine, pa bi SIP, pozivanjem na popis iz 2013., zapravo vršio legalizaciju etničkog čišćenja, stavljajući se time iznad Ustava. 

Ustav FBiH osim obaveze primjene popisa 1991. godine,  također,  jasno kaže da će se broj i struktura izaslanika Doma naroda utvrditi Zakonom. 

Dakle, SIP nema nadležnost da bilo kakvim svojim odlukama propisuje broj i strukturu izaslanika Doma naroda. Osim protuustavnog djelovanja, SIP očigledno sebe vidi i kao instituciju koja se može staviti i iznad Zakona.  

Foto: PR / Sa zajedničkog sastanka SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke

Odredba Izbornog zakona, na koju se SIP poziva u spomenutoj Odluci koja se namjerava usvojiti, je evidentno neustavna i apsolutno neadekvatna kao pravna osnova za donošenje jedne ovakve odluke'', navodi se u zajedničkom priopćenju SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke.

''Zbog ugrožavanja demokratskog poretka, pokušaja rušenja ustavnog poretka FBiH i BiH'', danas su predstavnici ovih stranaka održali hitne konsultacije i zaključili ''da se više ne može tolerirati ovakvo djelovanje bilo koga u ovoj državi i da se odmah moraju poduzeti sve mjere i aktivnosti kojim će se to spriječiti''. 

Navode kako ''ovakve odluke i politike koje ih sponzoriraju svjesno vode BiH u potpunu paralizu i krizu koja može imati nesagledive posljedice''.

Pozvali su SIP da odmah i bez uvjetovanja obustavi sve aktivnosti na pripremi i usvajanju odluke kojom utvrđuje broj i strukturu izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju i pokušaju narušavanja ustavnog poretka FBiH i BiH;

Zadužili su zastupnike SDP, DF, SBB i NS da u suradnji sa drugim zastupnicima u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, koji to žele, u što kraćem roku prikupe potreban broj potpisa i podnesu zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 10.12. Izbornog zakona BiH.

Ukoliko SIP ustraje u svojim namjerama da donese spornu odluku, spremni su na svaki oblik demokratske borbe kako bi se to spriječilo, što uključuje organizaciju prosvjeda, poručili su iz SDP-a, DF-a, BSS i Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close