Čekanje

Prijetnje smrću udaljile SDA od vlasti u HNŽ

Sada je proces formiranja vlasti zastao na onome o čemu su se predstavnici trojke i HDZ-a BiH dogovorili ranije…
Vijesti / Politika | 12. 06. 2023. u 12:01 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Taj čin, ma tko ga je uradio, nije doprinio da SDA bude ozbiljniji partner u ovom svemu'', komentirao je čelnik hercegovačko-neretvanskog HDZ-a BiH, Stjepan Bošković, prijetnje smrću upućene SDP-ovim i DF-ovim zastupnicima zbog formiranja županijske vlasti sa sjedištem u Mostaru.

''Mogu samo osuditi takav čin. Vršiti pritisak i demokratski proces pokušati staviti po strani, a prisilu ili zavrtanje ruku staviti u prvi plan. Pozivam sve istražne organe da to ispitaju i da takve postupke osude'', rekao je Bošković za Bljesak.info.

Mikuliću jako teško

Ismet Lulić, čelnik SDP-a u HNŽ-u, rekao je kako je prijetnje prijavio policiji.

''Sve je počelo preko društvenih mreža. Pa su počeli neki fejk portali koji su objavljivali slike i onda su krenule poruke u inbox. Nakon toga je osvanuo transparent na mostarskoj pasareli. Prijavio sam sve policiji i rekao da se ne osjećam sigurno nakon svega ovoga. Oni su sačinili zapisnik i rekli da će me obavijestiti, ali me još nitko nije obavijestio da je išta poduzeti ili da su pronašli nalogodavce ili počinitelje'', rekao je Lulić.

Kaže kako ne zna kako će DF reagirati.

''Čuo sam se s kolegom Mukulićem (Zoran, zastupnik DF-a, op.a.). Čovjeku je jako teško u ovom trenutku. Razočaran je i utučen. Cijeli kantonalni odbor ima jedan stav, a vi se morate ptreokrenuti i poslušati ono što su vam rekle kolege iz Tuzle. To je jako teško za njega i ne znam kako će u nastavku on reagirati'', rekao je Lulić.

Razgovor na višoj razini

Dodao je kako je sada proces formiranja vlasti zastao na onome o čemu su se predstavnici trojke i HDZ-a BiH dogovorili ranije, ali da je novi moment u svemu to što će čelnici SDP-a i HDZ-a BiH, Nermin Nikšić i Dragan Čović, razgovarati o formiranju vlasti nakon čega će ići ''u pripremu za 20 ruku za izbor nove vlasti''.

I Bošković nam je rekao kako treba sačekati razgovor na višoj razini.

''U formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji uključit će se predsjednici stranaka i dok se to ne dogodi, nema ništa konkretno'', rekao je Bošković.

DF-ovci će postati neovisni?

Vesna Šunjić, zastupnica Hrvatske republikanske stranke u Skupštini HNŽ-a, kojoj su i ranije upućeni pozivi da bude dio vlasti, rekla je kako vjeruje da će zastupnici DF-a ipak podržati SDP.

''Imajući u vidu da je DF već podržao HDZ-ovog kandidata za Dom naroda, očekujem da će DF i ovaj put pomoći HDZ-u osigurati većinu na način da će dvoje zastupnika DF postati neovisni i podržati SDP, HDZ 90 i NiP. Tako će vlada doći do potrebnih 20 ruku, a HDZ će se moći opravdati kako nije u koaliciji s DF-om'', rekla je Šunjić za Bljesak.info.

Kaže kako je ono što u cijelom procesu žalosti je ''da se i ova vlada formira bez jasnog programa i da sve sudionike jedino zanimaju fotelje''.

''Za očekivati je da ćemo opet imati bezidejnu Vladu'', kaže Šunjić za Bljesak.info.

Pokušali smo za komentar dobiti i zastupnika DF-a Mikulića, ali nije odgovarao na pozive dok nam je iz MUP-a HNŽ-a rečeno kako policija istražuje prijave.

SDA ima prijedlog

Nismo uspjeli dobiti ni komentar Džafera Alića, dopredsjednika Skupštine HNŽ SDA, ali se o svemu oglasila njegova stranka koja je priopćila da je formirala Tim, ''koji je izradio prijedlog programskih aktivnosti u radu Skupštine i Vlade  Kantona za period 2022-2026. godina''.

''Navedeni Tim je, pored programskih aktivnosti, izradio i prijedlog Sporazuma o formiranju Vlade HNŽ'', navedeno je kao i da se predviđa se da sporazum ''bude u osnovi sličan onome iz 2015. godine, kada su SDA i HDZ uspostavili partnerski odnos, koji je podrazumijevao definiranje dvije grupe po šest pozicija u Vladi HNŽ, a shodno tome i u rukovođenju Skupštinom HNŽ''.

Prijedlogom novog Sporazuma, navodi SDA, struktura resora u Vladi HNŽ bi bila nepromijenjena te da je ''uspostava Vlade HNŽ isključivo moguća na ovaj način, uspostavom odnosa 6:6, a sve u skladu sa Zakonom o Vladi HNŽ uključujući i ostale koalicijske partnere''.

''Stav SDA HNŽ za nastavak razgovora baziran je na potpunoj legitimnosti i na bazi povjerenih glasova građana, gdje SDA HNŽ ima većinu u Klubu Bošnjaka, a sa zastupnikom NES-a i dvotrećinsku većinu. U Klubu zastupnika Srba, također imamo zastupnicu, koja kao dio buduće skupštinske većine može presudno utjecati na formiranje i rad tog Kluba'', navela je SDA Hercegovačko-neretvanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close