Mostar

SDA HNŽ: Spremni smo učiniti dodatne napore u iznalaženju potrebne dvotrećinske podrške za novu Vladu

Ističu kako ''SDA i NES s osvojenim brojem mandata i uz poštivanje izbornog rezultata treba biti dio jednog kvalitetnog, stabilnog i strateškog rješenja za HNK''.
Vijesti / Politika | 11. 06. 2023. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona u priopćenju za javnost navela je kako je spremna učiniti dodatne napore u iznalaženju potrebne dvotrećinske podrške za izglasavanje nove Vlade. Ističu kako ''SDA i NES s osvojenim brojem mandata i uz poštivanje izbornog rezultata treba biti dio jednog kvalitetnog, stabilnog i strateškog rješenja za HNK''.

''Stav SDA HNK za nastavak razgovora baziran je na potpunoj legitimnosti i na bazi povjerenih glasova građana, gdje SDA HNK ima većinu u Klubu Bošnjaka, a sa zastupnikom NES-a i dvotrećinsku većinu. U Klubu zastupnik(c)a Srba, također imamo zastupnicu, koja kao dio buduće skupštinske većine može presudno utjecati na formiranje i rad tog Kluba'', navode.

6:6

Navode kako je za SDA ''uspostava Vlade HNK isključivo moguća na ovaj način, uspostavom odnosa 6:6, a sve u skladu sa Zakonom o Vladi HNK uključujući i ostale koalicijske partnere''.

''U odnosu na broj zastupnika koji podrže imenovanje Vlade, grupacija koja osigura veću podršku, ostvarila bi pravo predlaganja kandidata na drugim pozicijama u izvršnim organima iz nadležnosti Kantona (vanbudžetski fondovi, zavodi, službe, uprave, javne ustanove i druge institucije iz nadležnosti kantona) što bi se reguliralo samim Sporazumom'', ističu u priopćenju.

Naime, imajući u vidu pregovore i trenutna događanja oko formiranja Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i različitih interpretacija tih pregovora, na bazi trenutnog presjeka stanja po pitanju aktivnosti na implementaciji izbornih rezultata od 2. listopad 2022. godine, SDA HNŽ ističu iduće:

''SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona formirala je Tim, koji je izradio prijedlog programskih aktivnosti u radu Skupštine i Vlade  Kantona za razdoblje 2022-2026. godina. Navedeni Tim je, pored programskih aktivnosti, izradio i prijedlog Sporazuma o formiranju Vlade HNK.

U Sporazumu se predlaže da se nakon potvrđivanja Vlade HNK, nametne obveza da se u roku od 60 dana napravi precizan četverogodišnji Program rada, s nositeljima i rokovima, s težištem na donošenje zakona iz nadležnosti Kantona i usklađivanje zakona s federalnim propisima;

Prijedlogom Sporazuma predviđa se da on bude u osnovi sličan onome iz 2015. godine, kada su SDA i HDZ uspostavili partnerski odnos, koji je podrazumijevao definiranje dvije grupe po šest pozicija u Vladi HNK, a shodno tome i u rukovođenju Skupštinom HNK.

Prijedlogom novog Sporazuma struktura resora u Vladi HNK bi bila nepromijenjena.

Nadalje, Sporazum bi sadržavao i definirao odnose s koalicijskim partnerima, svako u okviru svoje grupacije resora''.

Vlada bez SDA

Podsjetimo, Stjepan Bošković čelnik županijskog ogranka HDZ-a BiH kazao je nedavno da je sve izvjesnije da će Vlada HNŽ ići bez SDA .

"Kako za sada stvari stoje, sve je izvjesnije da će ovi iz DF-a podržati Vladu sa SDP-om i da ćemo u tom pravcu ići", kazao je Bošković za RTV HB.

Istaknuo je kako je "u ovom trenutku presjek stanja takav da mi s naše strane imamo 14 zastupnika u skupštini koji će podržati Vladu HNŽ-a. Na ovom lijevom spektru je bilo 6 zastupnika i to je većina koja može formirati Vlast i to je bilo izvjesno do prije dva dana. Paralelno smo razgovarali sa SDA. SDA ima 7 zastupnika koji bi trebali njihovu vladu podržati".

"Postavili smo iste uvjete za sve. Ne iz razloga da tu sjedi 7 ministara HDZ-a ili koalicija već da nikad ne dođe do blokade izvršne vlasti u HNŽ-u i to pokušavamo iskomunicirati na način da uvijek postoji nešto zajedničko, a da se ne postavljaju stvari u nacionalnom smislu tko će biti izdajnik ako pristane na HDZ-ove uvjete", istaknuo je.

"Hoće li ovi iz DF-a podržati vladu sa SDP-om vidjet ćemo u ponedjeljak, ali kako sada stvari stoje, sve je izvjesnije da ćemo u tom pravcu ići. Svima smo dali šansu i iscrpno razgovarali i da želimo nove ljude i novu energiju iz razloga što su mnoge stvari postavljene sa strane SDA uvijek poprimale nacionalno pitanje i to je ona blokada koja je opterećivala rad vlade'', kazao je, te dodao kako ''onaj tko ima većinu, imenovat će novu Vladu".

Kopirati
Drag cursor here to close