Javni servis

Prijedlog HNS-a: TV-pretplatu plaćati uz registraciju automobila

Prijedlog zakona će prvo biti razmatran u Domu naroda u redovnoj proceduri tako da će na njega moći amandmanski intervenirati.
Vijesti / Politika | 11. 12. 2017. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prepravljeni tekst Prijedloga zakona o Javnom RTV sustavu BiH koji je pripremio Hrvatski narodni sabor uskoro će se naći na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ranije su iz HNS-a naveli da prijedlog ovog zakona u sadržaju reflektira ustavnu strukturu BiH kao zemlje sastavljene od dva entiteta, te predviđa da se RTV sustav sastoji od pet organizacijskih jedinica - BHRT-a kao krovnog servisa, RTV Federacije BiH 1 sa sjedištem u Sarajevu, RTV FBiH 2 sa sjedištem u Mostaru, RTRS-a i javnog mrežnog operatera koji treba u tehničkom smislu servisirati navedene jedinice.

"Nakon komentara na Prijedlog zakona koji su došli iz Republike Srpske, napravili smo njegovu revidiranu verziju. Neke stvari smo prilagodili činjenici da već postoje sustavi i pitanje je bilo određenih nadležnosti. Uskoro bi trebalo da prijedlog ide u proceduru. Sada je sve na izaslanicima HNS-a u Domu naroda", izjavio je za Oslobođenje voditelj Odjeljenja za kulturu, medije i sport HNS-a Ivan Vukoja.

Istaknuo je kako će Prijedlog zakona prvo biti razmatran u Domu naroda u redovnoj proceduri tako da će na njega moći amandmanski intervenirati.

Prema njegovim riječima, osnovna namjera predlagača je da otvori priču i ponudi neko rješenje, a do tog rješenja može se doći kroz parlamentarnu proceduru.

"Bilo kakva izmjena i dopuna koja zadovoljava ono što mi želimo, a to je uspostavljanje jednog servisa koji će biti primarno na hrvatskom jeziku, za nas je prihvatljiva. Mislimo da ovim zakonom možemo da riješimo i probleme unutar sadašnjeg RTV sustava", pojasnio je Vukoja, prenijela je Srna.

Smatra kako je prijedlog kvalitetan i da bi se, ukoliko bi došlo do političkog dogovora da on bude usvojen, stvorio okvir da i stari problemi budu riješeni na efikasniji način, jer je razlog za današnje loše stanje velikim dijelom i u međusobnim dugovanjima, potraživanjima i neuređenim odnosima na razini servisa.

Prijedlog HNS-a je i da se servisi unutar Javnog RTV sustava financiraju prema mješovitom modelu - naplatom RTV pretplate, iz komercijalnih izvora, dodatnog jednokratnog ili trajnog sufinanciranja iz proračuna svih razina vlasti, od BiH do općina.

Obvezni da plaćaju RTV pretplatu bili bi i vlasnici automobila, fizička i pravna lica, koji bi ovu pristojbu plaćali pri registraciji vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close