Novinari

Poruka iz Sarajeva: Javni servisi pod utjecajem politike

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 09:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na europskom kontinentu bilježi se trend porasta utjecaja politike na medije,naročito na javne servise'', poručeno je s godišnjeg sastanka Europske federacije novinara održanog u Sarajevu na kojem je sudjelovalo 150 novinara, 93 izaslanika iz 53 novinarske organizacije iz 38 zemalja Europe i s Bliskog Istoka.

Sudionici su ponovo izabrali Mogensa Blicher Bjerregarda za predsjednika EFJ-a, a za zamjenicu predsjednika Nadezdu Agzikhinu iz Rusije. Za članove Upravnog odbora izabrani su Marijana Camović, John Barsby, Andreas Bittner, Anna Del Freo, YannisKotsifos, Luis Menendez i Urs Thalmann.

Na skupštini EFJ usvojene su konkretne preporuke za aktivnosti u oblasti zaštite medijskih sloboda i radnih prava novinara, sigurnosti novinara kao i udruživanja novinara digitalnih medija radi njihove zaštite, te borbe protiv govora mržnje i propagande.

''EFJ će se ubuduće više zalagati za slobodu javnih servisa jer pritisci na javne servise dovode u pitanje društvenu ulogu novinarstva. Također, u radu EFJ u budućnosti će više u fokusu biti medijski pluralizam, odnosno problem koncentracije vlasništva nad medijima'', priopćeno je nakon sastanka.

Prema podacima EFJ, dvodnevni sastanak u Sarajevu okupio je najveći broj sudionika od osnivanja ove organizacije, a u Bosni i Hercegovini ?? prvi put održana ovakva vrsta događaja. Domaćin godišnjeg sastanka EFJ 2016. bilo je Udruženje/udruga BH novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close