Sluga Božji

Prije 60 godina preminuo je Robert Schuman, osnivač Europske unije

Godine 1950. izdana je tzv. Schumanova deklaracija, u kojoj je predloženo stavljanje ugljena i čelika pod zajedničku kontrolu europskih država. To je dovelo do osnivanja Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je postala jezgrom kasnije EU.
Vijesti / Politika | 04. 09. 2023. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Robert Schuman (Clausen, Luksemburg, 29. lipnja 1886. – Chazelles kraj Metza, Francuska, 4. rujna 1963.)

Na današnji dan prije 60 godina, 4. rujna 1963. umro je Robert Schuman, jedan od glavnih utemeljitelja Europske unije.

Schuman se rodio u Luksemburgu 29. lipnja 1886. godine kao Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman. Njegov materinji jezik bio je luksemburški. Francuski, koji je prvi put naučio u školi, Schuman je cijeli život govorio s moselskim frankonskim naglaskom.

U Metzu je na carskoj gimnaziji položio njemačku maturu te je započeo studij prava na Sveučilištu u Bonnu, gdje je postao članom Unitas-Salia Bonn u Udruzi znanstvenih katoličkih studentskih društava Unitas. Kasnije je nastavio studij u Münchenu, Berlinu i Strasbourgu te se također aktivirao u tamošnjim klubovima Unitas.

Tijekom Prvog svjetskog rata radio je u njemačkoj upravi, nakon povratka Lorraine Francuskoj postao je francuski državljanin.

Tijekom Drugog svjetskog rata pridružio se francuskom pokretu otpora, nakon što ga je Gestapo držao u kućnom pritvoru.

Veći dio svoje političke karijere ostvario je u Francuskoj. Tako je 1947, godine postao čak i francuskim premijerom, a bio je također i ministar vanjskih poslova te pravosuđa u francuskoj vladi.

Video: Robert Schuman (u. 4. 9. 1963.) i mirotvorna EZ za ugljen i čelik (1951.) - TV kalendar

Kao francuski ministar vanjskih poslova zalagao se za pomirenje s Njemačkom i francusko-njemačko prijateljstvo.

Važnu je ulogu imao Schuman pri osnivanju NATO-a, a godine 1950. izdana je tzv. Schumanova deklaracija, u kojoj je predloženo stavljanje ugljena i čelika pod zajedničku kontrolu europskih država.

To je dovelo do osnivanja Europske zajednice za ugljen i čelik, koja je postala jezgrom iz koje je kasnije nastala Europska unija.

Zanimljivo je da je Robert Schuman bio vrlo pobožan katolik. Otvoren je proces za njegovu kanonizaciju, zbog čega se u Katoličkoj Crkvi naslovljava slugom Božjim.

Schuman je preminuo u dobi od 77 godina u mjestu Scy-Chazelles u francuskoj pokrajini Lotaringiji. To se mjesto nalazi nedaleko od grada Metza i samo oko 40 kilometara od Schumanovog rodnog Luksemburga.

Grob sluge Božjeg Roberta Schumana danas se nalazi ispred oltara u crkvi sv. Kvintina u spomenutom Scy-Chazellesu.

Foto: Wikipedia / Grob sluge Božjeg Roberta Schumana
Kopirati
Drag cursor here to close