Mediji su krivi?

Prijava zbog plaća: Ministar reagira, tužiteljstvo potvrdilo

Ministar kaže kako će ''sa svojim timom proučiti sve pravne, kaznene i prekršajne aspekte konstruiranja, objavljivanja i širenja lažnih vijesti''. Napominjemo da su oba tužiteljstva potvrdila da vijest nije lažna.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2021. u 10:42 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije i federalno tužiteljstvo zaprimili su anonimne prijave protiv ministra unutarnjih poslova HNŽ-a Slađana Bevande, potvrđeno je iz ovih pravosudnih institucija za Bljesak.info.

''Tužiteljstvo je zaprimilo prijavu i provjere po navodima su u tijeku'', rekla je za Bljesak.info glasnogovornica županijskog tužiteljstva Ana Rajič.

I iz federalnog Tužiteljstva potvrđeno je kako su oni prijavu zaprimili te ju proslijedili nižoj razini jer oni ne postupaju u prvostupanjskim procesima.

Naime, skupina nezadovoljnih policijskih službenika u MUP-u HNŽ-a podnijela je krivičnu prijavu protiv ministra Bevande zahtijevajući anonimnost zbog, kako navode, ''straha od odmazde''.

Šutnja pa poziv ministra

Prijava, čiju osnovanost tek treba utvrditi tužiteljstvo, podnesena je jer je navodno nezakonito primao plaću po osnovu kolektivnog ugovora između Vlade HNŽ-a i Sindikata policije.

U prijavi upućenoj još u veljači Federalnom tužiteljstvu i Tužiteljstvu HNŽ-a navodi se kako je Bevanda od 1. siječnja 2019. godine ''svjesno i voljno potpisivao obračun plaće i primao plaću kao zaposlenik MUP-a HNŽ-a po osnovu kolektivnog ugovora između Vlade HNŽ-a i Sindikata policije HNŽ-a iako je znao da kao nositelj izvršne dužnosti u institucijama vlasti kantona svoja prava te i pravo na plaću i naknade ostvaruje u skladu sa Zakonom o pravima izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih dužnosti u institucijama vlasti po kojem je i primao plaću od kada se nalazi na dužnosti ministra od travnja 2014. godine''.

Ministar Bevanda prvotno je odbio komentirati prijavu. Međutim, nakon što je tekst o prijavi objavljen, kontaktirao je redakciju našeg portala rekavši kako sve radimo iz osobne koristi i kako mu objava nanosi štetu iako mu je pružena prilika da se očituje o navodima koje, kako smo i naveli, tužiteljstvo tek treba utvrditi. Ni tada nije želio komentirati navode o prijavi rekavši samo da se bori protiv vjetrenjača u ministarstvu. Upitan ponovno da komentira prijavu, spustio je slušalicu.

Jutros je pak ministar Bevanda poslao reagiranje ''protiv izmišljenih konstrukcija'' tvrdeći za su ''smišljeno zlonamjerno upućeni'' na njegovu adresu.

Lekcije

Ministar navodi da je ''sve, pa i sam naslov produkt zlonamjernih i neistinitih konstrukcija''. Naslov objavljenog teksta, za koji ministar nije htio govoriti, a poslije čije je objave zvao, glasi ''Policajci podnijeli krivičnu prijavu protiv ministra Bevande?''. Potvrde s početka ovog teksta navode kako nije riječ o konstrukciji. Druga je stvar što ministar, a takva je većina dužnosnika, u svim pitanjima koja se njih dotiču vide zlu namjeru.

Bevanda u reagiraju navodi kako je ''neodgovorno i neprofesionalno'' objaviti ''jedan anonimni i neistiniti pamflet''.

Uz to što po proceduri koje ministar treba poznavati tužiteljstvo odlučuje jesu li navodi iz pisma istiniti, mi smatramo da je neodgovorno i neprofesionalno od jednog ministra odbiti komentirati navode iako je izjava zatražena te da je neodgovorno i neprofesionalno nakon objave teksta zvati redakciju i tvrditi kako netko ima nešto protiv njega iako nigdje nije navedeno da su tvrdnje iz prijave istinite. Objavljeno je da je podnesena prijava, a sada i potvrđeno da su tužiteljstva tu prijavu zaprimila.

Budući da se poziv ministra, kojem je pružena prilika da se očituje o prijavi a koji je to odbio smatrajući primjerenijim držati lekcije o profesionalnosti, može smatrati pritiskom na medije, napominjemo kako ga niti jednim slovom nitko nije proglasio krivim.

Što je lažna vijest?

Smatramo da javnost, koja ministra plaća ili po jednom ili po drugom zakonu, ima pravo znati da netko sumnja i da netko istražuje njegove poteze. Isto tako, smatramo neprimjerenim sve kritike zbog objave službeno zaprimljenog predmeta i njegov poziv izravnim pritiskom na medije.

Tužiteljstvo će utvrditi ima li osnove za formiranje predmeta, a ako ga bude, sud će utvrditi je li ministar kriv za način na koji obavlja svoj posao. Mediji nisu i ne mogu biti krivi jer im je posao izvještavati o poslovima onih koje građani plaćaju.

Na posljetku, ministar kaže kako će ''sa svojim timom proučiti sve pravne, kaznene i prekršajne aspekte konstruiranja, objavljivanja i širenja lažnih vijesti''. Napominjemo da su upravo tužiteljstva potvrdila da vijest o podnošenju prijave protiv ministra nije lažna vijest.

Nitko nije kriv, jasno je, dok mu se ne dokaže da je kriv. Isto bi trebalo smatrati i ministar kad su u pitanju mediji koji nisu krivi što izvještavaju punitelje proračuna o tome da netko sumnja da se taj proračun oštećuje.

Ministrovo pismo

Kopirati
Drag cursor here to close