Čamber

Prevoditelji – prepreka na europskom putu Federacije

Osim osiguranja prijevoda potrebno osigurati i kvalitetu prijevoda, odnosno stručnu redakturu.
Vijesti / Politika | 26. 06. 2018. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Ureda Vlade FBiH za europske integracije Vjekoslav Čamber danas je na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o izazovima Federacije na europskom putu upozorio da najveći problem u ovom entitetu predstavlja nedostatak prevoditeljskih kapaciteta, jer su prevoditelji potrebni da bi se odgovorilo na dodatna pitanja Europske komisije.

''Ured pokušava vlastitim snagama osigurati prevođenje dokumenata na engleski jezik jer  nema posebna sredstva za angažiranje vanjskih prevoditelja, kao što je to uobičajena praksa. Na razini Federacije zaposleno je ukupno šest prevoditelja u pet institucija'', rekao je Čamber.

Kaže da je osim osiguranja prijevoda potrebno osigurati i kvalitetu prijevoda, odnosno stručnu redakturu.

''Zbog toga smatram da bi jedan od zaključaka ove tematske sjednice trebao ići upravo u smjeru osiguranja prevoditeljskih kapaciteta u Federaciji. Mislim da se često podcjenjuje važnost ovih kapaciteta'', poručio je Čamber.

Ured Vlade FBiH za europske integracije, kako je potvrdio, naći će se pri ruci kao stručna i tehnička pomoć institucijama u davanju odgovora na dodatnih 655 pitanja Europske komisije.

Rekao je i kako je za sada u županijama dio procesa u vezi ocjene usklađivanja domaćih propisa sa EU acquisom slabo razvijen, navodeći da je to prepoznala i Delegacija EU u BiH te da su organizirane zajedničke posjete kantonima s ciljem identifikacije potreba i pregleda stanja kako bi se poduzeli daljnji koraci u ovom smislu.

 


Direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović rekao je kako očekuje da će sve institucije odgovoriti na dodatna pitanja Europske komisije, kojih ima ukupno 650, a što bi trebalo biti u sljedeća tri mjeseca. 

''Najviše pitanja postavljeno je iz političkog kriterija, zatim socijalne politike. To su oblasti gdje najviše postoji pravne stečevine'', istaknuo je Dilberović.

U odnosu na prošlu godinu, kaže da je u ovoj godini došlo do pada opredijeljenosti građana za EU.  

''Razlog za to je nedostatak razumijevanja procesa koji je jako težak i bolan, to jest rezova koji su veoma teški. Za građane je proces nerazumljiv, odnosno razumiju samo benefite'', konstatirao je Dilberović.

Zahvalio je zastupnicima na njihovom djelovanju u cilju pristupanja BiH Europskoj uniji, te kazao ''nisu bitni rokovi, bitno je da je proces živ''.

Kopirati
Drag cursor here to close