Tanja Fajon

Jedino rješenje za BiH  

Fajon je rekla kako je teško ići dalje bez kompromisa, dijaloga i suradnje, te izrazila nadu da će BiH nastaviti raditi na integraciji BiH.
Vijesti / Politika | 26. 06. 2018. u 13:36

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Europska unija. BiH nam je potrebna i nadam se da će se dijalog s Europskom komisijom nastaviti brže i s više motivacije'', rekla je na konferenciji za medije Tanja Fajon, članica Europskog parlamenta iz Slovenije koja danas boravi u službenoj posjeti Sarajevu.

Ona se tijekom posjete upoznala sa situacijom u Parlamentu FBiH, te kazala da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju, izgubila dragocjeno vrijeme, te da su BiH potrebni lideri koji su spremni na saradnju i kompromise.

Video: Fajon: Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija

Kazala je kako je teško ići dalje bez kompromisa, dijaloga i suradnje, te izrazila nadu da će BiH nastaviti raditi na integraciji BiH.

''Poruke koje sam danas čula prenijet ću Bruxellesu. I dalje ću se zalagati za proširenje EU i na BiH. Ove godine je bilo pozitivnih momenata i nadam se da će se nastaviti napredak Bosne i Hercegovine na europskom putu'', naglasila je Fajon.

Na sastanku s Lidijom Bradarom, predsjedavajućom Doma naroda Parlament FBiH, i Edinom Mušićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma parlamenta FBiH, kojem je prisustvovao Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, Fajon je kazala da je tema razgovora bila i Izborni zakon.

Izrazila je žaljenje što zastupnici Kluba HDZ-HSN u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH neće sudjelovati na tematskoj sjednici, jer ''kada razgovaramo o europskom putu trebamo razgovarati svi zajedno''.

Video: Tematska sjednica o izazovima FBiH na evropskom putu

''Danas su više nego ikada potrebni lideri koji su spremni na kompromise. Znam da je danas puno političkih emocija, ali s druge strane potrebne su što brže reforme i da se ne gubi vrijeme. Voljela bih da su danas svi na sjednici, posebno kada je u rasprava o europskom putu Bosne i Hercegovine'', istaknula je Fajon.

Potrebno je stvoriti uvjeta za investicije i otvaranje novih radnih mjesta te zadržati mlade u zemlji, smatra Fajon.

Također je kazala da EU brine odlazak mladih iz BiH, ali da su to ne samo za BiH nego i za regiju i EU.

Veleposlanik Wigemark smatra da BiH treba nastaviti raditi na evropskim integracijama i u regionalnom kontekstu uoči Summita lidera u Londonu, kao i pred Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje, te da je EU tu da pomogne BiH, ''a ne da diktira ili nameće stvari''.

''Neke od sljedećih aktivnosti uključuju dostavljanje odgovora na 600 pitanja radi pojašnjenja što je prije moguće uz napomenu da kvaliteta dolazi prije brzine. Nisu sva pitanja dramatična EU, niti u BiH koja bi trebala biti povod za neku dramu'', kazao je Wigemark.  

Kopirati
Drag cursor here to close