Biranje

Presuda iz Strasbourga - izbori u BiH su nedemokratski

Etničko, navodi Sud u Strasbourgu, ne može i ne smije prevladati političko predstavljanje. Ono mora biti sekundarno.
Vijesti / Politika | 28. 08. 2023. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po apelaciji Slavena Kovačevića Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena, a zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Diskriminacija

Presuda bi trebala biti službeno objavljena u utorak, 29. kolovoza.

Slaven Kovačević, u ovom trenutku savjetnik Željka Komšića u Predsjedništvu BiH obratio se Europskom sudu za ljudska prava, navodeći da je ugroženo njegovo pravo jer iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz RS, niti kao građanin FBiH može biti izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Europski sud za ljudska prava je, kako je objavio portal Istraga, presudio da je u oba slučaja Kovačević diskriminiran.

Sud je utvrdio da je sadašnji politički sustav BiH etničku zastupljenost učinio važnijom od političkih, ekonomsko-socijalnih i drugih pitanja, te je pojačao etničke podjele u državi i potkopao demokratski karakter izbora, te da su ''konstitutivni narodi privilegirani'' te da su izbori u BiH – nedemokratski.

Nadležnosti

Posebnu pažnju Sud je, kako saznaje Istraga, posvetio i nadležnostima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Sudci konstatira da bi postojanje Doma naroda PS BiH bilo prihvatljivo ako bi se ovlasti Doma naroda ograničile na precizno definiran vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda, a ne na odobravanje svih zakona. Sud u presudi predlaže nekoliko rješenja za Dom naroda. Prvo rješenje je – reduciranje ovlasti Doma naroda. Drugo moguće rješenje je – ukidanje Doma naroda i etničke interese štiti u okviru Zastupničkog doma. Treće rješenje – zadržati Dom naroda u sadašnjoj formi uz omogućavanje učešća u njegovom radu svim građanina.

Sud, dalje, navodi da predstavnici naroda u Domu naroda moraju predstavljati pripadnike tog naroda sa cijele teritorije države, a ne samo njenih pojedinih dijelova.

Predlaže se i belgijski model prema kojem bi građani prvo birali, pa bi tek onda izabrani zastupnici odlučivali u kojem klubu naroda bi participirali.

Etničko, navodi Sud u Strasbourgu, ne može i ne smije prevladati političko predstavljanje. Ono mora biti sekundarno.

Scenarij za Srbe

O presudi se oglasio predsjednik DNS-a Nenad Nešić navodeći kako ''Republika Srpska i srpski narod nikada neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike, a BiH neće i ne može postojati na unitarističkim i centralističkim temeljima''.

Nešić je rekao da, nakon što su potpuno majorizirali Hrvate i izabrali im lažnog člana Predsjedništva BiH, građanski unitaristi isti scenarij pripremaju i Srbima.

"Ukoliko je točno da je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, po apelaciji savjetnika Željka Komšića - Slavena Kovačevića, utvrdio da su ugrožena njegova prava jer ne može birati sve članove Predsjedništva i indirektno Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, onda je jasna intencija da se pod plaštom građanskog majoriziraju i Srbi i da se i njima biraju predstavnici", rekao je Nešić, priopćeno je iz DNS-a.

Poručio je kako očekuje da će sve stranke iz Republike Srpske imati isti stav i pokazati nacionalno jedinstvo braneći pravo Republike Srpske da bira svog člana Predsjedništva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close