Na vrijeme

Podignuta optužnica za izborne prevare iz 2018. godine

Među prioritetima za članstvo BiH u Europskoj uniji su i izmjene izbornog procesa koje bi trebale spriječiti izborne prevare.
Vijesti / Crna Kronika | 09. 08. 2023. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno Tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Zorana Matkića zvanog Zoka, Joze Vrhovca, Šime Ćaćića, Marka Katića i Emira Hanića zvanog Hana zbog krivotvorenja rezultata na Općim izborima u Bosni i Hercegovini 2018. godine, koju je Sud BiH i potvrdio.

Kako je objavilo Tužiteljstvo, oni se terete da su za vrijeme održavanja Općih izbora 7. listopada 2018. godine na biračkom mjestu Liporašće, na području Gradačca, postupali nezakonito i protivno odredbama i procedurama za glasanje na biračkom mjestu.

Tužiteljstvo je optužilo Matkića kao predsjednika, a ostale kao članove biračkog odbora, da su dodavanjem određenog broja potpisa i glasova birača, koji nisu izašli na izbore, krivotvorili rezultate izbora i tako počinili izbornu prevaru.

Navode optužnice, kako je objavljeno, Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, jednog stručnog vještaka i prilaganjem oko 30 dokaznih materijala.

Među prioritetima za članstvo BiH u Europskoj uniji su i izmjene izbornog procesa koje bi trebale spriječiti izborne prevare.

Ranije je Šef Delegacije EU u BiH, Johann Sattler, izjavio kako je pitanje izbornog procesa jedan od ključnih prioriteta BiH re da je izostao adekvatan odgovor pravosuđa na uočene izborne nepravilnosti u posljednja dva izborna ciklusa 2020. i 2022. godine

Stoga je najavljen projekt elektronske identifikacije osobnih dokumenata birača, što je, prema Sattlerovim riječima, uočeno kao osnova izbornih zloupotreba uz prijenos izbornog materijala nakon što se zatvore birališta.

Kopirati
Drag cursor here to close