Prijedlog Proračuna HNŽ za 2024. godinu

Premijerka najavila: Policajci će na sistematske, Zračnoj luci Mostar još milijun

Buhač se medijima obratila uoči sjednice Skupštine HNŽ koja se u petak održava u Mostaru, a na kojoj će biti razmatran Prijedlog Proračuna HNŽ za 2024. godinu.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2024. u 14:08 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovih se dana puno spominju u javnosti i sistematski pregledi policijskih službenika. Po prvi put u proračunu osigurana su sredstva i za sistematske preglede policijskih službenika u našoj županiji, kao i sredstva za dodatno zapošljavanje policijskih službenika što je trenutno veliki problem u funkcioniranju same policije", kazala je premijerka Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač.

Buhač se medijima obratila uoči sjednice Skupštine HNŽ koja se u petak održava u Mostaru, a na kojoj će biti razmatran Prijedlog Proračuna HNŽ za 2024. godinu.

23 milijuna KM za plaće i naknade

"Ono što bih ja prije svega istaknula vezano za proračun je da je ovo proračun koji osigurava financijsku stabilnost i likvidnost Županije u 2024. godini i to je bio naš primarni cilj u odnosu na stanje obveza koje smo zatekli, ali i na očekivanu naplatu prihoda sukladno smjernicama koje smo dobili od federalnog ministarstva", kazala je Buhač.

Premijerka je istaknula i kako su u ovom proračunu osigurana dodatna 23 milijuna KM za plaće i naknade, odnosno doprinose na plaće za proračunske korisnike.

"Znamo da su ranije preuzete obveze po kolektivnim ugovorima koje se prije svega u odnose na pripadnike policije, pravosudna tijela, korisnike unutar Vlade i osnovne i srednje škole. Tu bih istaknula da je samo na osnovnim školama povećanje plaća 10 milijuna KM po novim kolektivnim ugovorima, u srednjim školama 2,5 milijuna KM i to je nešto što nam je dalo okvir, odnosno ostavilo sredstva za unaprjeđenje", navela je.

Subvencije mladima 

Buhač je istaknula kako je zadovoljna jer su uspjeli implementirati dio programskih smjernica u ovaj proračun.

"Prije svega, tu mislim na subvenciju poreza mladima za kupnju prve nekretnine ili subvenciju plaćanja rente za izgradnju prve nekretnine što je bila više puta inicijativa u samoj Skupštini. Za oslobađanje poreza, budući da nismo htjeli ugroziti lokalne zajednice jer je to isključivo njihov prihod, išli smo na subvenciju što smatram da će biti značajno uz subvenciju koju mladi imaju u svojim lokalnim zajednicama na samu kupnju nekretnine", potvrdila je medijima.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Sjednica Skupštine HNŽ

Osvrnula se i na razvoj turizma u HNŽ-u te dodala kako su uspješno osigurane početne osnove za primjenu programskih smjernica u smislu sredstava za izradu projekta, odnosno studije, digitalizacije javne uprave za izradu strategije razvoja turizma, kao i energetske učinkovitosti.

"Značajna sredstva su odvojena i za programe socijalne zaštite, za izgradnju lokalnih cesta, kao i za turizam gdje bih istaknula da smo ponovno osigurali milijun KM za Zračnu luku Mostar za koju smatramo da je stup razvoja turizma u našoj županiji", potvrdila je premijerka Buhač.

Dodala je i kako je u proračunu osiguran značajan iznos za primjenu Zakona o predškolskom obrazovanju što je trenutno jedan od ključnih problema.

Četiri točke

Predsjedavajući Skupštine HNŽ Džafer Alić naglasio je kako je prva točka sjednice Proračun HNŽ za 2024. godinu, druga je usvajanje zakona o izvršenju proračuna, treća točka vezana je za ZZO odnosno davanje suglasnosti za financijski plan ZZO za 2024. godinu.

Četvrta je točka, potvrdio je Alić, vezana za nacrt prostornog plana.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Predsjedavajući Skupštine HNŽ Džafer Alić 

"Danas pokrećemo odluku o nacrtu prostornog plana HNŽ koji će u budućem periodu će biti jedna od tema u javnom mnijenju", istaknuo je predsjedavajući Skupštine HNŽ te dodao:

"Ovaj proračun je jedan vid ogledala onoga što smo prezentirali javnosti kroz naš sporazum o formiranju Vlade HNŽ tako da taj dio smjernica koje smo definirali pokušali smo ugraditi u ovaj financijski dokument i svakako da danas kroz raspravu ćemo doći do konačnog dokumenta koji će biti dobra osnova za funkcioniranje Vlade".

Kada je riječ o ZZO, Alić navodi, kako ima dosta otvorenih tema, ali je pred županijom dobar početak godine gdje su kolektivnim ugovorom koji je potpisan od ranije sa zdravstvenim ustanovama jedan dio tih odnosno u potpunosti ispoštovali i ugradili taj dio obaveza ZZO-a prema zdravstvenim ustanovama.

"Smatram da će ovaj financijski plan zavoda dati jednu stabilnost zdravstvenim ustanovama čemu težimo dugi niz godina", naveo je Alić.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Predsjedavajući Skupštine HNŽ Džafer Alić

Utjecaj solara na okoliš

Govorio je i o izmjenama prostornog plana HNŽ-a te dodao kako je "ovo još jedan korak do konačne izmjene prostornog plana koja će uvažiti određene potrebe, a one su vezane za energetske objekte u našoj županiji".

Na pitanje jesu li se uvažile primjedbe skupina građana koji su protiv postavljanja panela na određenim lokacijama.

"Dio nacrta je urađen u skladu sa studijom koju je radio stručni institut koji je donio onako kako bi to struka preporučila. Na osnovu javne rasprave će se uvažiti potrebe javnosti i taj dio, ako se mogne uklopiti u dio struke", naveo je Alić te dodao kako moraju pomiriti interese javnosti i struke. 

Osvrnuo se i na utjecaj na okoliš.

"Tema utjecaja na okoliš je otvorena i koja se još uvijek istražuje. Mi tu moramo ići oprezno da ne uradimo pogrešan korak gdje će nas glava zaboljeti za 20 godina i da i dalje ostavimo mogućnost da se na okolišnim dozvolama procjenjuje taj dio utjecaja svakog posebno objekta za koji se bude izdavala okolinska dozvola", zaključio je Alić.

Ministar Šuta: Proračun viši za 12 milijuna 856 620 tisuća

Foto: Denis Kapetanović/ Bljesak.info  / Ministar financija HNŽ Adil Šuta 

Ministar financija Hercegovačko-neretvanske županije Adil Šuta naveo je kako je se pred zastupnicima u petak našao prijedlog proračuna od 366 milijuna 231 tisuću 175 KM što je za 12 milijuna 856 620 tisuća više u odnosu na nacrt.

Noviteti

"Mi smo kroz ovaj prijedlog na osnovu rasprava skupštinskih zastupnika, na osnovu prijedloga i primjedbi i na osnovu stvarnog stanja izvršenja za 2023. godinu i pokazatelja Federalnog proračuna sagledali podatke i planirali prihode i rashode", istaknuo je Šuta.

Dodao je kao su u proračun uvedene nove stavke, što će zastupnici i vidjeti na samoj sjednici iz ekspozea i premijerke oko proračuna i rasprave zastupnika.

"Mislimo u ovom smislu da je proračun i razvojni i socijalni, a uključuje i sve druge potrebe u skladu sa zakonskim propisima kolektivnim ugovorima i odlukama koje je donijela Vlada i zakonima koje je donijela Skupština", naveo je ministar.

Istaknuo je kako je novitet u proračunu 750 tisuća KM subvencije za mlade, kao i pogodnost rente prve nekretnine.

"Razgovarat ćemo"

"Planirali smo za predškolski odgoj izrada novog zakona, 100 tisuća implementacija strategije za mlade, ulaganje u infrastrukturu u ceste, značajna sredstva u turizam, obrazovanje, poljoprivredi, gospodarstvu, sredstva za e-vladu unaprjeđenje procesa samog rada vlade i sve stvari za koje smatramo da možemo pokrenuti i realizirati", istaknuo je te dodao:

"Čekali smo i stav Federacije, da vidimo hoće li usvojiti proračun gdje će biti sadržani planirani transferi prema županijama, tako da smo te prihode ukalkulirali u prijedlog proračuna i idemo s planiranom pretpostavkom. Samo izvršenje proračuna 2023. godine koje se završilo u siječnju tek smo tada mogli sagledati kakvo će biti stanje što smo od prihoda i rashoda ostvarili".

Ministar financija HNŽ osvrnuo se na najavljene prosvjede sindikata za prosvjetu.

"Realno i objektivno smo pristupili izradi proračuna poštovat ćemo sve postojeće kolektivne ugovore i razgovaramo sa sindikatima. Razgovarat ćemo pratit ćemo trendove ostvarenja prihoda za prva tri mjeseca i tek nakon toga možemo vidjeti pregled, hoćemo li imati prostora za realizaciju određenih stvari. Razumijem potrebu i težit ćemo da imamo adekvatan socijalni dijalog sa svim sindikatima u HNŽ-u", zaključio je Šuta.

Kopirati
Drag cursor here to close