Prostorni plan

Gdje je prostorni plan HNŽ-a planirao solare?

Gledala su se dva kriterija – kriterij privlačnosti prostora i kriterij ranjivosti kvalitete prostora u smislu njegove kredibilnosti za ovu namjenu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 02. 2024. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred zastupnicima Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj sjednici naći će se Odluka o usvajanju Dopune prostornog plana HNŽ-a u kojem su predložene lokacije sunčanih elektrana.

Stručni dokument

Kako se navodi u dokumentu, dopune predstavljaju temeljnu bazu lokacija koja se kroz dokumente prostornog uređenja nižeg reda može dopunjavati i korigirati na temelju dopunom Prostornog plana HNŽ definiranih kriterija za njihov smještaj uz pribavljenu suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ.

''Iz toga razloga su predložene lokacije inicijalno promovirane na razini stručnog dokumenta, 'Studija o pogodnosti prostora u HNŽ za gradnju sunčanih fotonaponskih elektrana', kao dobra osnova za provjeru, testiranje i njihovo verificiranje u odnosu na prostorno - razvojnu projekciju pojedinih jedinica lokalne samouprave, a kroz izradu dokumenata prostornog uređenja iz nadležnosti pojedinih jedinica lokalne samouprave u HNŽ'', navodi se u dokumentu.

Navodi se i kako je razmatranje potencijalnih lokacija za izgradnju sunčanih elektrana na razini Studije izvedeno metodom simultane analize prostora u odnosu dva kriterija – kriterij privlačnosti prostora i kriterij ranjivosti kvalitete prostora u smislu njegove kredibilnosti za ovu namjenu.

Širi krug

''Rezultat sučeljavanja ova dva vrijednosna kriterija bila je ocjena pogodnosti prostora za smještaj sunčanih elektrana, s tabličnim prikazom potencijalnih lokacija za njihovu izgradnju, rangirano po kriteriju ocjene pogodnosti (viša ocjena privlačnosti i manja ocjena ranjivosti u konačnici znači bolju ocjenu pogodnosti) i sistematizirano po pojedinim jedinicama lokalne samouprave HNŽ-a'', navedeno je.

Dodaje se kako je na temelju analize baze podataka definiran ''širi krug potencijalnih lokacija za gradnju fotonaponskih elektrana na području pojedinih jedinica lokalne samouprave, te potom, obilaskom lokacija, prikupljeni su podaci o stvarno raspoloživom prostoru za razvoj fotonaponskih elektrana i na terenu su provjerene referentne podatke sadržane u bazi podataka za svaku potencijalnu lokaciju''.

  /  Izvor: Vlada HNŽ

''Promatrajući krajobrazne vrijednosti u širem kontekstu, budući izgradnja sunčanih elektrana utječe na promjenu krajobrazne slike, te za rezultat, u većini slučajeva, ima smanjenje vizualnih kvaliteta nekog područja, posebna pozornost posvećena je vizualno vrijednim zonama HNŽ koje se nalaze uz vodene površine svakoga tipa (more, jezero, rijeka, vodena akumulacija, vlažna staništa i slično), te onim područjima koja su vizualno dominantna (vrhovi, grebeni, kanjoni). Područja ove vrste tražila su krajnje rezerviran pristup u smislu njihove eventualne nominacije za izgradnju fotonaponskih postrojenja'' stoji, između ostalog, u dokumentu.

Mostarci protiv

Inače, Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je na sjednici održanoj 23.11.2023. usvojila Odluku o pristupanju izrade dopune Prostornog plana HNŽ, a ovom Dopunom Prostornog plana HNŽ trebaju biti predložene potencijalne lokacije na području HNŽ pogodne za izgradnju sunčanih fotonaponskih elektrana.

Podsjetimo, neformalna grupa građana 'Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru' upozorila je na, kako su kazali, nezakonite izmjene Prostornog plana Grada Mostar koje utječu na kvalitetu života mještana brojanih mostarskih prigradskih naselja.

Kopirati
Drag cursor here to close