Edvin Kanka Ćudić

Preko interneta pozivaju na linč mirovnog aktiviste iz Brčkog

Vijesti / Politika | 10. 02. 2014. u 07:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korodinacijski odbor Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ovim putem obavještava medije i građanstvo da se 7. 8. i 9. veljače konstantno upućuju prijetnje koordinatoru UDIK-a Edvinu Kanki Ćudiću, mirovnom aktivistu, koji se zalaže za ljudska prava svih građana i građanki.

Povod za prijetnje je Ćudićev angažman vezan za prosvjede u Brčkom 7. veljače 2014. godine kada je na pristanak naroda koordinirao prosvjedima, ali nije bio organizator.

Tom prilikom Ćudić se zalagao da bude ispoštovano pravo glasa građana i građanki, bez nacionalnih, etničkih i religijskih razlika, i da se ne nanese štete državnim institucijama i gradu Brčkom, što se je ispunilo te nije nanijeta veća šteta državnim institucijama i gradu Brčkom.

Razlog za prijetnje Ćudiću je u tome što se on više godina bavi, kao novinar i znanstveni istraživač, istraživanjem ratnih zločina počinjenih na području Bosne i Hercegovina i mirovnim aktivizmom.

Pojedinci su ovu situaciju iskoristili na način da su Ćudića proglasili neprijateljem Srpskoga naroda, nacionalističkim vođom Bošnjaka protiv Srba te ga optužuju da pokušava prosvjede prenijeti u Republiku Srpsku ili usmjeriti prosvjede protiv Republike Srpske.

Facebook profili „Simpatizer Bč“, „Brčko Grad“ i „srbin.info“ pozivaju na javni linč Ćudića. Također se po društvenim mrežama u ove svrhe koristi fotografija Ćudića sa Natašom Kandić, koordinatoricom REKOM-a, napravljenom 31. prosinca 2012. godine u zgradi Fonda za humanitarno pravo u Beogradu i Ćudićev tekst „Oni žive u mom gradu“, objevljen na portalu Peščanik (www.pescanik.net).

Naglašavaju i njegovo članstvo i angažman u Ženama u crnom Beograd i raspiruju mržnju protiv mirovnih i antimilitarističkih organizacija.

Iz Korodinacijskog odbora Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije, mole medije, nevladin sektor te državu BiH da reagira po ovom pitanju i da osude ovaj čin mržnje i javnog poziva na linč.

Kopirati
Drag cursor here to close