Obrana i sigurnost

Prekinuta sjednica: Tko je muslimanskoj brigadi dao zahvalnicu

Novićevom prijedlogu usprotivio se Šerif Špago (SDA) koji je rekao da nije suglasan da se u ovoj komisiji "bave pitanjima koja nisu suštinska i koja se mogu riješiti u okviru Oružanih snaga i Ministarstva obrane".
Vijesti / Politika | 05. 04. 2023. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH prekinuta jer u dnevni red nije uvršten zahtjev u vezi s medijskim informacijama da je Udruženju "Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade" iz Zenice uručena zahvalnica Oružanih snaga BiH.

Neutralnost službe

Sjednicu su prvo napustili prisutni članovi Komisije iz reda Srba, Sredoje Nović i Darko Babalj, a potom i predstavnici Hrvata Marina Pendeš i Zdenko Ćosić, nakon čega nije bilo kvoruma za njezin nastavak, izvještava Srna.

Na početku zasjedanja, Nović je tražio da se u dnevni red uvrsti prijedlog zaključka kojim bi od Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH bilo zatraženo da u roku od 15 dana informira ovo povjerenstvo o tome je li točna informacija koja se pojavila u medijima da su Oružane snage dodijelile priznanje Udruženju "Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade" iz Zenice.

Nović je zatražio da, ukoliko se potvrdi ova informacija kao točna, Zajednički stožer Oružanih snaga BiH pojasni tko je i na osnovu čega donio takvu odluku, tko je uručio priznanje i je li time narušena neutralnost ove službe.

Novićevom prijedlogu usprotivio se Šerif Špago (SDA) koji je rekao da nije suglasan da se u ovoj komisiji "bave pitanjima koja nisu suštinska i koja se mogu riješiti u okviru Oružanih snaga i Ministarstva obrane".

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš pozvala je kolege da se ovako ne radi, ocijenivši da Špagino obrazloženje zašto neće glasati za Novićev prijedlog otvara opravdanu sumnju da u Oružanim snagama BiH postoji paralelizam.

Hrvati suzdržani

"Načelnik Zajedničkog stožera ne može bez znanja Ministarstva obrane dodjeljivati priznanja udruženjima", istaknula je i ocijenila da se glasanjem protiv ovakvog prijedloga potvrđuje točnost informacije i podržava nezakonit rad Ministarstva.

Za prijedlog da Komisija usvoji zaključak kojim bi se od Zajedničkog stožera zatražila informacija u vezi s medijskim napisima o dodjeljivanju priznanja Udruženju "Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade" iz Zenice glasali su Nović i Babalj, nije bilo podrške nijednog bošnjačkog člana Komisije, dok su hrvatski predstavnici bili suzdržani.

Ističući da ovo nije način na koji Komisija treba raditi, Nović je rekao da ne može podržati predloženi dnevni red, te napustio sjednicu. Njega je podržao Babalj, koji je, prije nego što će napustiti sjednicu, pozvao na više tolerancije.

Predsjedavajući Komisijom Jasmin Imamović rekao je da je zatečen ovakvim razvojem događaja, kao i da članovi ovog radnog tijela prije sjednice nisu znali za Novićev prijedlog.

Pendeš je potom konstatirala da nema uvjeta za nastavak rada i da će ona i Ćosić napustiti sjednicu. Imamović je zbog nedostatka kvoruma sjednicu prekinuo.

Kopirati
Drag cursor here to close