Mostar

HNS BiH osudio prijeteće grafite u Čapljini protiv Bošnjaka

Hrvatski narodni sabor BiH Deklaracijom s XI. zasjedanja još jednom potvrđuje i utvrđuje smjer djelovanja svih legitimnih političkih predstavnika Hrvata u idućem razdoblju.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2023. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, danas je u Mostaru održalo svoju posljednju sjednicu u ovome sazivu, pred održavanje redovitog XI. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji će okupiti predstavnike i izaslanike svih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Zasjedanje Sabora, krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini održat će se sutra 4. veljače, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a pozvana su 664 izaslanika te brojni gosti.

Sjednica je protekla u pripremi za Sabor te su se na njoj razmatrani svi potrebni dokumenti kao i svi tehnički i organizacijski aspekti za održavanje Sabora. Predsjedništvo je danas usuglasilo sva tehnička pitanja te su načelno prihvatili sveobuhvatni pristup Deklaraciji HNS-a, demografskoj strategiji Hrvata u BiH te pravilniku o odlikovanju i priznanjima Hrvatskog narodnog sabora BiH, dokumentima koji će se predstaviti na Saboru.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Predsjedništva HNS-a

Deklaracija XI. zasjedanja sadrži 8 točaka i najvažniji je dokument zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH. Dokument se nastavlja na dosad usvojene deklaracije s ranijih zasjedanja i govori o glavnim smjernicama djelovanja Hrvatskog narodnog sabora u idućem mandatu.

Hrvatski narodni sabor BiH Deklaracijom s XI. zasjedanja još jednom potvrđuje i utvrđuje smjer djelovanja svih legitimnih političkih predstavnika Hrvata u idućem razdoblju, kao i do sada biti će obavezna za sve hrvatske legitimne političke predstavnike u BiH.

Predsjedništvo HNS-a danas je raspravljalo i o političkoj situaciji i implementaciji izbornih rezultata te očekivanjima oko uspostave Vlade Federacije BiH kao i županijskih razina vlasti.
Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH oštro je osudilo uvredljive grafite koji su jučer osvanuli u Čapljini.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Predsjedništva HNS-a

''Pozivamo političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje ovakvih aktivnosti pojedinaca i neodgovornih osoba. Bosni i Hercegovini su kao nikada potrebni mir i stabilnost, građenje suživota te napredak prema euroatlantskim integracijama. Bezrezervno osuđujemo svaki oblik nasilja i prijetnji, bez obzira radilo se o pojednincu ili skupini, ili o namjerno podmetnutim grafitima, koji za cilj imaju narušavanje međunacionalnih odnosa, ili gnjusnom činu individual(a)ca.

Pozivamo nadležna tijela da istraže i oštro kazne sudionik(a)e i počinitelj(a)e'', priopćio je Ured za informiranje HNS-a.

Podsjećamo, na ulazu u Čapljinu pojavili su se u četvrtak grafiti s ustaškim znakovljem i pozivima na nasilje i ubojstva Bošnjaka koje se pogrdno naziva balijama.

Policija je obavila očevid na licu mjesta.

HNS-a koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH oštro je osudilo incident.

Kopirati
Drag cursor here to close