Nije jednoglasno ali...

Predsjedništvo BiH: Nema premještanja veleposlanstva u Jeruzalem ni priznanja Kosova

Džaferović i Komšić su glasovali da BiH prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a Dodik je bio protiv te će taj prijedlog ići u drugi krug glasovanja i ako stav bude isti, Dodik će imati pravo pokrenuti pitanje vitalnog entitetskog interesa.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2020. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović potvrdio je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva da to tijelo nije donijelo odluku o premještanju Veleposlanstva BiH u Izraelu  iz Tel Aviva u Jeruzalem, ali ni odluku da se prizna Kosovo kao nezavisna država.

Džaferović je kazao da je član Predsjedništva Bih Željko Komšić tražio da se ne izjašnjava niti o jednoj od te dvije točke, ali to nije prihvaćeno jer je drugi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio glasovanje kada je podržao premještanje Veleposlanstva BiH u Jeruzalem.

S druge strane Džaferović i Komšić su glasovali da BiH prizna Kosovo kao nezavisnu državu, a Dodik je bio protiv te će taj prijedlog ići u drugi krug glasovanja i ako stav bude isti, Dodik će imati pravo pokrenuti pitanje vitalnog entitetskog interesa.

Džaferović kaže da ostaje da se vidi kako će se stvari dalje događati, ali izvjesno je da će svi ostati pri istim stavovima.

Kopirati
Drag cursor here to close